Ограниченият брой банкомати предимно в по-малките населени места и курорти

...
Ограниченият брой банкомати предимно в по-малките населени места и курорти
Коментари Харесай

По-малко банкомати – повече трудности за туристите през летния сезон

Ограниченият брой банкомати най-вече в по-малките обитаеми места и курорти може да сътвори огромни неудобства за потребителите, изключително през летния туристически сезон, разяснява за „ БНР “ основателят на „ Ние, потребителите “, базирайки се на публични данни на Българска народна банка.

„ Получава се самобитен дисбаланс при наклонността за намаляващ брой банкомати в страната и неналичието на законово обвързване търговците да поддържат ПОС терминали в обектите си. И двете условия са разбираеми. Редуцирането на устройствата за изтегляне на пари е обвързвано с желанието на банковите институции да усъвършенстват разноските си посредством понижаване на отделяните средства за поддръжането и охраняването на машините, като не би трябвало да забравяме, че с въвеждането и повишението на някои такси /включително за изтегляне на пари/, интервенцията доста натовари потребителите. Обратното – при разплащане посредством ПОС терминал в магазини, заведения, места за настаняване и други за даване на друг вид услуги, тежестта пада върху търговеца и той поема таксите на банковата институция, заради което няма по какъв начин нормативно да бъде длъжен да поддържа опция за безкасово разплащане “ , изясни Габриела Руменова .

Руменова предложи на хората, на които им следва да заминат на отмора, да се поинтересуват авансово дали местата, в които ще се настанят, съществува алтернатива за заплащане с карти , в случай че са внесли единствено капаро и имат да доплащат. Да ревизират дали заведенията, магазините и обектите за мечтаните и набелязани от тях за прилагане услуги имат ПОС терминали и има ли такива, които одобряват заплащанията единствено в брой . Така ще вземат задоволително пари , с цел да не попаднат в комплицирана обстановка, само че и няма да носят непотребни банкноти, което крие познати опасности .

Създателката на онлайн платформата приканва пътуващите да ревизират и за настоящата карта на банкоматите на банката си – по този метод ще знаят във всеки миг от напредването си къде най-близо има такова устройство , и ще могат да изтеглят средства при потребност.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР