Ограничения за новите шофьори, завишени санкции, задължителни зимни гуми. Това

...
Ограничения за новите шофьори, завишени санкции, задължителни зимни гуми. Това
Коментари Харесай

Какви промени готвят за шофьорите?

Ограничения за новите водачи, повишени наказания, наложителни зимни гуми. Това планува планът на Закон за придвижване по пътищата, оповестен за публично разискване. Предлага се още да се забрани потреблението на „ мобилни устройства, отклоняващи вниманието “ по време на шофиране. За пръв път се постанова и санкция от 100 лв. за тревога на автомобил, която се задейства без причина.

Философията на закона не е изменена и той няма да способства за понижаване на пътния травматизъм, каквато би трябвало да е главната му цел, съобщи за Дарик ръководителят на Българското обединяване на водачите Христо Радков.

Връщане на площадките за полигон пък планува планът на Закон за водачите на моторни транспортни средства. Тези полигони са отживялост, а детайлите, които се преподават на площадки с конуси и колчета, от дълго време се преподават в действителни градски условия, сподели за Дарик ръководителят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов. Автоинструкторите са срещу законопроекта, ще следват митинги, безапелационен е той.

Проектът на Закон за придвижване по пътищата като цяло е остарелият закон със завишаване на глобите и някои допълнения, уточни Христо Радков:

„ Имаме една смяна, че към този момент нов лидер, придобил категория В с по-малко от 6 месеца не може да вози пасажери през тъмната част на денонощието, в случай че няма компаньон с него. “

Проектът планува още през първите шест месеца новите водачи, взели брошура за категория В или В1 да имат право да карат сами коли с оптималната мощ до 50 киловата. Ако колата е по-мощна, би трябвало да има компаньон - дееспособен лидер със стаж над 5 години, който не е губил книжката си за този интервал. Още едно изискване за придружителя е да не е използвал алкохол или наркотични субстанции.

В проектозакона има и текст, съгласно който от 15 ноември до 1 март и леките коли наложително би трябвало да бъдат с гуми, предопределени за зимни условия, като минималният грайфер би трябвало да е най-малко 1.6 милиметра. Досега в този интервал можеше да се употребяват и други гуми, само че с дълбочина на грайфера минимум 4 милиметра.

Забраняват се мобилни устройства за връзка по време на шофиране, с изключение на посредством устройство, позволяващо потреблението им без присъединяване на ръцете.

600 лв. става санкцията за лидер, който ръководи автомобил без брошура или в случай че свидетелството му не е за съответната категория. В момента глобите за тези нарушавания са сред 100 и 300 лв.. Налага е и нова санкция от 100 лв. за автомобилна тревога, която се задейства без причина, изясни Христо Радков:

„ Хубавото нещо, което е в предлагания закон е, че към този момент продължението на тротоара няма да се смята за пешеходна пътека. Това е един член от закона, признат през '99г., който създаваше редица проблеми за водачите и пешеходците “.

Връщането на площадките за полигон пък е една от най-големите недомислици в плана на Закон за водачи на МПС, съобщи ръководителят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов. Елементите, които се преподаваха за категория Б на полигони с колчета и конуси, от дълго време се преподават в действителни градски условия, посочи той. Това, за което автоинструкторите упорстват е въвеждане на рисков полигон.

Проектите на Закон за придвижване по пътищата и Закон за водачите на моторни транспортни средства се показват за разискване, откакто през април беше оповестено, че сегашният Закон за придвижване по пътищата, който е променян неведнъж, ще бъде разграничен на три. Очаква се план и на Закон за пътните транспортни средства.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР