Ограничават се полетите на самолети Боинг 737 Макс (Boeing 737

...
Ограничават се полетите на самолети Боинг 737 Макс (Boeing 737
Коментари Харесай

България забрани Боинг 737 Макс след трагедията край Адис Абеба

Ограничават се полетите на самолети Боинг 737 Макс (Boeing 737 MAX) във въздушното пространство на България. Решението е взето довечера от Европейската организация по сигурност на полетите (EASA), оповестяват от транспортното министерство.

Припомняме, че със същия модел аероплан, в края на предходната седмица стана покруса, при която починаха 157 индивида. Машината на "Етиопиън еърлайнс " в полет за Найроби катастрофира малко след политане от Адис Абеба. Самолетът, изпълнявал полет Едноличен търговец 302, падна покрай град Бишофлу, на към 50-60 километра югоизточно от столицата на Етиопия.

Европейският въздушен регулатор е издал инструкция по сигурност, касаеща самолетите Боинг 737 8/9 MAX. Във връзка с нея, Групово дело „ Гражданска въздухоплавателна администрация” лимитира полетите на тези самолети в българското въздушно пространство, в това число и излитащите и кацащите на българските летища. Изключение ще се прави единствено на полетите за пребазиране/ремонт.

От ведомството прецизират, че ще бъде обезпечено обслужване и безвредно кацане на самолетите от същия вид при положение на пораждане на изключителна или спешна обстановка. По-рано довечера аероплан от този вид, изпълняващ полет от Хургада до Амстердам кацна безаварийно на летище София. Вероятно самолетът е изхвърчал преди EASA вземе решение да ограничи полетите с този модел и при прекосяване над нашето въздушно пространство се е наложило да бъде ориентиран към столичния аеропорт.

Катастрофата на етиопската самолетна компания породи въпроси за сигурността на този нов модел самолети, откакто предишния октомври в Индонезия също имаше злополука с Боинг 737 Макс 8. Тогава машината падна в морето 13 минути след излитането от Джакарта и починаха 189 души. Преди Европейски Съюз да ограничи полетите на самолетите от този модел Етиопия, Индонезия и Китай го направиха до второ разпореждане.

Боинг 737 Макс е последната версия на най-продавания в света пътнически аероплан на американския конструктор. След сполучлив първи полет през януари 2016 година, четвъртото потомство 737 преди две години стартира да бъде доставян. Той е предопределен за полети на къси и междинни дистанции. Към края на януари са доставени 350 броя от новия двуреакторен монофюзелажен аероплан от общо 5011 регистрирани от Боинг поръчки. Толкова могат да бъдат създадени за над седем години при настоящия ритъм. По проект американският конструктор искаше да форсира темпа на произвеждане на 737 от 52 на 57 самолета месечно през 2019 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР