Ограничава се употребата на продукти за растителна защита, с цел

...
Ограничава се употребата на продукти за растителна защита, с цел
Коментари Харесай

Нови ограничения и контрол в земеделието в защита на пчелите

Ограничава се използването на артикули за растителна отбрана, за запазване на пчелните фамилии . Промените целят въвеждане на по-рестриктивни часови ограничавания при осъществяване на третиранията.

За възстановяване на контрола върху използването на ПРЗ ще започват наряди на инспектори от Областните дирекции по сигурност на храните (ОДБХ) и Областните дирекции " Земеделие ". Включително и в почивните дни те ще са разполагаем при сигнали за нерегламентирани обработки.

Измененията на Наредба № 13 плануват и възстановяване на механизма на известяван посредством създаване на електронна платформа за обявяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните действия.

Чрез нея притежателите на пчелини ще бъдат осведомени за идни третирания с наземна или авиационна техника и предприемане на своевременни ограничения от тях за опазването на пчелните фамилии от отравяне.
 Групата за смяна на наредбата за пчелите към този момент работи
Групата за смяна на наредбата за пчелите към този момент работи

Ще се прави цялостен надзор на пръсканията по въздух

С предложенията се цели обезпечаване на по-добра отбрана на пчелите и пчелните семейств а, посредством усилване на контрола, регламентиране на всички ограничения и процедури, свързани с запазване на пчелите от отравяне.

Продукти за растителна отбрана, разпознати като " Опасни за пчелите ", ще се ползват единствено през тъмната част на денонощието с наземна техника. Това ще става при съблюдаване на реда за обявяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните действия.

Всички инсектициди със редовно деяние, които не са разпознати като " Опасни за пчелите ", ще се употребяват с наземна или авиационна техника от залез слънце до 2 часа след изгрев слънце. Продукти за растителна отбрана, разнообразни от изброените, ще се ползват от залез слънце до 10:00 часа на идващия ден, с авиационна или наземна техника.
 Смъртността при пчелите нараства, оплакват се в Североизточна България
Смъртността при пчелите нараства, оплакват се в Североизточна България

Искат интервенция на страната

ПРЗ с невисок риск и на база микроорганизми ще се употребяват с наземна или авиационна техника без часово ограничаване. И змененията на Наредбата плануват възбрана за отнасяне с ПРЗ, препарати за стерилизация и дезинсекция на площи с цъфтяща растителност , пасищни площи, вододайни зони и отнасяне отвън буферните зони, избрани при разрешаването на ПРЗ. Забранява се потребление на субстанции, представляващи хранителна стръв за пчелите, с изключение на в случаите на прибавяне на репеленти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР