Огорчени, възмутени, потресени сме. Така започва позицията на Артекс след

...
Огорчени, възмутени, потресени сме. Така започва позицията на Артекс след
Коментари Харесай

Артекс: Огорчени, възмутени, потресени продължаваме протестите

Огорчени, възмутени, потресени сме. Така стартира позицията на " Артекс " след огласеното от шефа на ДНСК решение да издаде нова заповед за прекъсване на строителството на небостъргача " Златен век ". Тази заран служащи на " Артекс " и притежателите на строителната компания провежда митинг през Министерство на регионалното развитие с искане да бъде позволено да продължат строителството. Утре заран още веднъж ще стачкуват.

С неразбиране те са разбрали за следващото решение и го дефинират като " демонстрация на административен произвол, тежка държавна принуда, пренебрежение към решенията на българския съд и цялостно неуважение на конституционните им права. "

Също по този начин съгласно " Ареткс " за повторно (припомняме, " Артекс " са строители и на кооперацията, където някогашния втори в ГЕРБ Цветан Цветанов е купил парцел, а около абсурда Апартаментгайт и подаде оставка) компанията е употребена по най-безцеремонен и позорен метод за почистване на междуинституционални и междуличностни сметки сред хора от властта, към които те нямат никакво отношение.

Мирянови са разочаровани, че това се случва и по време на служебното държавно управление, което сякаш е трябвало да прокара пот за нов модел на ръководство.

" Това съставлява вулгарна насмешка с труда, средствата, вложенията и фантазиите на стотици хора ",заявяват от " Артекс ".

Компанията опровергава шефа на ДНСК Влади Калинов, защото очевидно за разрешението за градеж на постройката се взима за насочна точка датата на разкриване на строителната площадка.

Освен това изчисляването на 10 годишния период за довеждане докрай на градежа,

считано от датата на разкриване на строителната площадка, в тази ситуация е неточно, защото към датата на смяната в закона към този момент е налице публикуван нов административен акт - Заповед № РД-09-50-1027/19.11.2012 година на Главния

проектант на Следствен отдел към окръжна прокуратура, с която е презаверено разрешението за градеж.

Според " Артекс " меко казано е неплатежоспособен аргументът, че този административен акт следва да се смята за неиздаден, тъй като в един идващ миг, пет години по-късно, смяна в закона го е направила непотребен - сходна теза би придала на смяната в Закон за устройство на територията назад деяние, каквото законът изрично няма.

Именно Заповед № РД-09-50-1027/19.11.2012 година е годният административен

акт, окончателните правни последствия от който към момента не са били настъпили към датата на законовата смяна, т.е. правните отношения по този акт са били

заварени от новата наредба на закона. Съдържанието на този акт следва да се смята преуредено отсега нататък, т.е. срокът за довеждане докрай на градежа, посочен в заповедта за презаверка, автоматизирано се удължава от 5 на 10 години, до 19.11.2022 година

От " Артекс " са възмутени, че ДНСК се отнася изцяло надменно към позицията на съда (решения на два състава на Административен съд - София)

В резултат от незаконосъобразното прекъсване на градежа от ДНСК през 2019 година, от " Артекс " са били сложени пред неспособност да продължат строителството, а пък даже и да се схване " неправилната теза " на ДНСК за годност до януари 2020 година, с незаконосъобразните си дейности ДНСК е лишила на " Артекс " цели 9 месеца, от 15.04.2019 година до 15.05.2021 година, в границите на които грубият градеж на постройката е щял да бъде приключен доста от дълго време.

Според Мирянови проектът е да се влезе още веднъж в съда и там да бъде привършен изцяло срокът на годност на разрешението за градеж - това е цинично.

Освен това по прилика на наложителната правосъдна процедура за суперфицията и въз основа на общата правна логичност, следва да се одобри, че срокът на годност на разрешението за градеж стопира да тече, до момента в който им е било неразрешено да строят.

От Артекст загатват и за политическа отговорност: " Надяваме се, че лицата, застанали зад днешното решение, си дават ясна сметка за голямата политическата отговорност, която поемат. Това решение не поврежда

единствено ползите на една частна българска компания, само че и публичния интерес. " И предизвестяват, че българските данъкоплатци ще платят сметката на заведените от " Артекс " правосъдни каузи..

Ние ще защитим правата си в съда, а дано последствията от днешното незаслужено решение да тежат на съвестта на тези, които го взеха.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР