Огнян МинчевПрез дългите седем месеца, през които пакетът за финансова

...
Огнян МинчевПрез дългите седем месеца, през които пакетът за финансова
Коментари Харесай

Украйна заслужава да празнува – жалък е воят на „миротворците”, платени от Кремъл

Огнян Минчев

През дългите седем месеца, през които пакетът за финансова помощ на Украйна, Израел и Тайван бе блокиран в Конгреса, вярата за обективен излаз от експанзията на Кремъл последователно бе сменена от обезсърчение. Воините на Украйна трябваше да удържат натиска на съветската войска с все по-оскъдни и несъразмерни с опциите на съперника оръжия и муниции. Украинските градове рухваха под ударите на ракети и дронове поради неналичието на задоволителни Противовъздушна отбрана системи. Въпреки всичко, Украйна удържа на предизвикването. Днес всички украинци и другари на Украйна могат да се поздравят с позитивния излаз от тази в действителност отчайваща обстановка.

Централизираната власт на диктатурата има избрани краткосрочни и средносрочни преимущества в ръководството на рецесии в съпоставяне със системата на демократично ръководство. Демокрацията е целеустремено децентрализирана властова конструкция – „ полиархия ” – в която разнообразни ползи и визии се намират в непрестанен развой на съревнование и съгласуваност в ръководството на една нация. Мобилизирането на едно общество под демократично ръководство става доста по-бавно и спорно в резултат на тази многоизмерност на визии и ползи. Затова постоянно в историята демокрациите търпят първични тежки провали в съперничеството си с мобилизирани и централизирани на върха диктатури. Навечерието и първите стадии на Втората международна война, както и на Студената война добре илюстрират правдивостта на сходно изказване.
Когато тромавата и спорна машина на демократичното ръководство се задвижи, когато обществото преживее първите разтърсвания и провали вследствие на своето вътрешно разделяне (нацистката окупация на Европа, Пърл харбър, Корейската война), публичното мнение се самоосъзнава и избира тези водачи, които са в положение да го поведат. Тогава демокрацията стартира да разкрива своите вътрешни – структурни преимущества.

Нацията се сплотява, само че не под ботуша и камшика на диктатора,

а под надълбоко осъзнатата нужда от готовност и единение. Милионите мозъци стартират да действат като един, милионите персони осъзнато и непринудено стартират да способстват към общата цел, общата идея, включват се в общата всеотдайност.

Пакетът за финансова помощ на Украйна в продължение на седем месеца бе блокиран в следствие от дълбоките вътрешни разделения и поляризация на американската политика в навечерието на следващите президентски избори. За Доналд Тръмп не бе преференциално Джо Байдън да употребява възможен триумф в Украйна като свое предизборно предимство. За мнозина републиканци от крайната секта на Тръмп помощта за Украйна трябваше изобщо да бъде анулирана. В своята днешна версия американският изолационизъм храни илюзията, че Америка може „ да се споразумее с Путин ”, а въвличането на Вашингтон в „ европейските каузи ” е поредна неточност във щета на американския народен интерес. В самата администрация на Байдън има явни разделения във връзка на политиката, която би трябвало да се води по отношение на Украйна сред така наречен „ гълъби ” и „ ястреби ” – в случай че употребяваме обичайните понятия на Москва. Докато Америка играе своята сурова политическа предизборна игра, на фронтовете в Украйна надвисна действителната заплаха една стратегическа атака на Кремъл да трансформира експанзията против Киев в платформа за

експанзия против цяла Източна Европа

Едва ли в миналото ще разберем какви съответни причини и условия доведоха до смяна в позициите на Доналд Тръмп по отношение на пакета за финансова помощ на Киев, отлежаващ месеци наред в Конгреса на Съединени американски щати. Мисля, че основна роля в тази смяна на позициите на президентския претендент Тръмп изигра английският външен министър Дейвид Камерън при своето неотдавнашно посещаване във Флорида. Вкопчен в борба на живот и гибел за своята президентска кандидатура против Байдън, Тръмп е радикализирал своите възгледи и позиции по главните проблеми на вътрешната и външната политика до оптимален лимит. Той е заобиколен от свои твърдолинейни последователи в акцията си и за него надали е приоритет да прави оценка в елементи действителната противоречивост на обстоятелствата и събитията, които са в основата на днешната трагична интернационална обстановка.

За умел посланик като Камерън е било извънредно значимо да показа безапелационно перспективната обстановка на настоящата рецесия в Украйна от гл. точка освен на Европа, освен на Британия, само че от гл. точка на дълготрайните ползи на Запада и то в световен подтекст. Каква степен на триумф е постигнал гостът от Лондон ние не знаем, само че явно ледовете на този гневен радикализъм, владеещ позициите на Доналд Тръмп най-малко частично са се пропукали. Тръмп извика републиканския спикър на Конгреса Майк Джонсън в Мар-о-Лаго и процесът на разблокиране на помощта за Украйна, Израел и Тайван се раздвижи.
Днес Украйна заслужава да чества – тя получи дълго чаканата поддръжка да продължи своята битка до победа.

Жалък е воят на „ миротворците ”, платени от Кремъл,

в това число и на тези в София – американският пакет в помощ на Киев щял да докара „ до нови жертви ”. Не, до по-малко жертви ще докара. И може би ще избави Източна Европа от нуждата да дава свои жертви в борба с една кремълска експанзия, стъпила върху опцията да бъде нанесено проваляне на Украйна. Затова мотив за празнуване през днешния ден имаме и всички ние - европейците, които ценим свободата си.

Б.Р. Текстът на създателя е оповестен на страницата му във фейсбук.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР