Огнище на коронавирус беше регистрирано в дом за стари хора

...
Огнище на коронавирус беше регистрирано в дом за стари хора
Коментари Харесай

Проверяват за лоши условия пламнал с коронавирус дом за възрастни

Огнище на ковид беше записано в дом за остарели хора в габровското село Добромирка, съобщи Българска национална телевизия. От началото на месеца до момента там са умряли шест от общо 43-ма домуващи. В края на месец септември инспектори на РЗИ тестваха всеобщо хора в дома и тогава бяха открити 21 инфектирани.

Към момента обстановката с разпространението на ковид в дома е овладяна. До момента инспектори от РЗИ са направили четири инспекции на място и още при първата е записано огнище – 21 души са били позитивни, от тях 12 от домуващите, а останалите - личен състав.

Директорката на дома е безапелационна, че огнището е овладяно, домът е под карантина и се поставят всички грижи за възрастните хора. Жителите на селото обаче са безапелационни, че изискванията в дома са извънредно неприятни и домуващите живеят неприятно.

Шестима от потребителите са умряли. От дома обаче споделят, че всички те са били с тежки съпътстващи болести, а за останалите се вземат всички ограничения, с цел да се опази живота и здравето им.

До средата на идната седмица РЗИ – Габрово ще изготви цялостен отчет, от който ще стане ясно какви са изискванията на живот в дома. Към момента там не са открити фрапантни нарушавания.

„ Все още ситуацията е много съществено, продължава да се усложнява последните дни. Капацитетът, който бяхме отделили се изчерпва доста бързо. Въпреки нарастването с в допълнение кревати, сега от 94 има 84-85 пациенти. Този път пациентите, които постъпват са в по-тежко положение, изискват повече грижи, престоят е по-дълъг, доста по-дълъг, възобновяване е по-трудно и за жалост много хора губят борбата с заболяването. Хората, които работят в тези отделения са там към този момент съвсем цяла година, те се изчерпват, изморяват се физически и душевен, натоварването е извънредно огромно ", разяснява доктор Минко Михов – шеф на МБАЛ „ Д-р Тота Венкова " – Габрово.

Сигнал за нередности в дома е подаден и в полицията, само че защото той е под карантина, инспекцията не може да бъде осъществена незабавно
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР