Огнище на инфлуенца в обект за отглеждане на кокошки носачки

...
Огнище на инфлуенца в обект за отглеждане на кокошки носачки
Коментари Харесай

Огнище на инфлуенца по птиците в Криво поле

Огнище на инфлуенца в обект за развъждане на кокошки носачки в землището на хасковското село Криво поле удостовери Българската организация по сигурност на храните.

За последните три години, обектът, в който в този момент се отглеждат към 19 хиляди кокошки, е обиден от болестта за трети път. Предстои умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици.

Около засегнатия животновъден обект са избрани 3-километрова защитна зона, в която попадат с изключение на Криво поле и селата Корен и Момино. В обсега на 10-километровата следена зона са 9 села от община Хасково, две от община Харманли и 8 от община Стамболово.

От община Хасково: Елена, Книжовник, Малево, Манастир, Динево, Родопи, Стамболийски, Стойково и Подкрепа; от община Харманли: Славяново и Болярски извор; от община Стамболово: Малък извор, Голям извор, Долно Ботево, Кралево, Гледка, Стамболово, Царева поляна и Жълти бряг.

Издадена е заповед на изпълнителния шеф на БАБХ за оповестяване и ограничения за надзор на огнището. Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, яйца, артикули и странични скотски артикули добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обектите.
От БАБХ припомнят, че птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на Инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве при съблюдаване на хигиеничните правила за обработка на храни в семейството.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР