Огненото бедствие в ямболското село Воден изпепели 35 къщи, десетки

...
Огненото бедствие в ямболското село Воден изпепели 35 къщи, десетки
Коментари Харесай

Евакуацията във Воден: Твърденията на хората и властта се разминаха

Огненото злополучие в ямболското село Воден изпепели 35 къщи, десетки домашни животни и нанесе големи вреди. Евакуацията, която хората започнаха сами, сложи въпроса дали управляващите не са бездействали, вместо да потушават огъня?



Вижте каква е обстановката през днешния ден и къде се разминават разказите на хората от Воден и институциите. Кадрите, които откриват, че има скъпи минути, в които хората са могли да бъдат изведени от селото без да се основава суматоха, са на нашия оператор Иван Янев и репортера ни Десислава Петкова.

" Къщичката ми, нищо не остана, какво да взема с бедните си ръчички, единствено двамата сме я ковали ".

Тази заран Минка и Янко Яневи се сблъскаха с горчивата действителност след огнената буря в село Воден. Домът им, зимнината и част от домашните им животни са станали на пепел.

" Нямам тука нищичко, всичко, всичко, бурканите изгоряха, всичко нови мебели, всичко ", сподели Минка Янева.

Вестта, че къщата ѝ гори, Минка научила, до момента в който била на работа. Панически тръгнала към дома си, с цел да избави 10-годишната си внучка.

" Дойдох до тука, то нищо не се гледа, мойта внучка вътре се затворила: Яне, бабо, бягай надолу, бягай. Бяга лапето надолу, единствено един мотор на моя наследник спасих, всичко друго гори, всичко ", описа Минка Янева.

Семейството не съумява да вземе нищо от вкъщи си. Остава единствено с облеклата на гърба си.

" Пари имаше някой лев за самун. При парите остана вътре персоналната карта. Диабетик съм и хапчета не можах да си взема ", показа Янко Янев.

35 са унищожените от огъня къщи. Цяло знамение е, че няма потърпевши хора. Властта и локалните хора се разминаха в тезите била ли е съответна реакцията.

" На терен имаше близо 25 екипа на пожарната, хеликоптер на армията, доброволци, чиновници от горските стопанства. Хората бяха евакуирани от нас. Като тук е добре да се знае, че имаше огромна част от жителите на обитаемото място, които отхвърлиха, да изоставен своите домове и заради тази причина бяха наложително изведени оттова ", сподели Калин Стоянов, министър на вътрешните работи.

" Оня ден почна пожарът, обаче нашите не вземаха никакви ограничения, той вятърът доста мощен и тука имаме гробища, мина през тях и те викат - е той ще спре, тука шосето, има за Странджа едно шосе. Ако имаше техника, една пожарна да имаше или пък един трактор - те чакали някой да подреди ", изясни Стоян Кюрчиев, гражданин на Воден.

" Аз се изкачих на най-високата къща на равнището там да погледна - то напълно покрай селото, гробищата, а пък никакви ограничения не се вземат - то там ври - пламъци. Като видяхме пламъците, си напуснахме сами - никой не ни е споделил. Трябва някой да ни каже: излизайте, тъй като ще изгорите, никой не ни е споделил, просто видях пламъците тук. "

" Фактът, че нямаме жертви и потърпевши лица, съгласно мен приказва тъкмо за това - че е била съответна реакцията на всички хора, които са били на терен ", акцентира Калин Стоянов, министър на вътрешните работи.

Кадри, с които Българска национална телевизия разполага, демонстрират момента на евакулацията и пуснати ли са били сирените на пристигналите пожарните коли, които да предупредят за наближаващата заплаха.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР