Огнената стихия продължава да бушува в Гърция, докато пожарникарите продължиха

...
Огнената стихия продължава да бушува в Гърция, докато пожарникарите продължиха
Коментари Харесай

Огнен ад: 82 пожара бушуват в Гърция

О гнената буря продължава да бушува в Гърция , до момента в който пожарникарите продължиха да работят през нощта, с цел да потушат огъня на Корфу, Родос, Егио, Каристос и Илики. Евакуиран е и остров Евия. 

Противопожарната работа заяви за 64 нови горски пожара, като общият им брой доближи 82.

На Родос „ фронтът се реалокира на изток, към Малона и Масари, към този момент не заплашва обитаемоте места “, сподели заместник-началникът на пожарната Янис Артопиос.

Стотици пожарникари и доброволци са на първа линия и останаха там през цялата нощ. Гражданската отбрана разгласи изключително състояние в Южен Родос.  Към момента се гаси пожарът в северно Корфу с голям брой огнища.

Горят гори и пасища, като огънят се движи в югоизточна посока.

Общо 17 жилищни региона са евакуирани на острова , като жителите получават сигнали посредством номера за незабавни случаи 112.

Беше извършена интервенция за избавяне на хора от плажа на Нисаки в Корфу, в която участваха шест плаващи кораба на бреговата защита, седем частни кораба с дребен потенциал, два частни кораба с огромен потенциал и един влекач, съгласно бреговата защита.

Общо 59 души бяха избавени от плаващ транспортен съд и два шлепа , пътуващи към пристанището на Корфу.

Спасените ще бъдат настанени в стаи на пристанищната организация на Корфу, които са под егидата на секретариата на Гражданска отбрана.

Приблизително 100 пожарникари с 35 коли се борят с пламъците , с цел да лимитират пожара, избухнал в местността Дервенакия на Егиалия. Още два противопожарни самолета и два хеликоптера се пробват да потушат огъня от рано сутринта.

Силите на пожарната са работили през цялата нощ наоколо до обитаеми места, с цел да спрат пламъците да доближат до домовете. Работата на пожарните е подкрепена от автоцистерни и общинска техника.

В Евия бушуват три разнообразни огнища . В региона не престават да работят сухопътни сили и общинска техника. Помогнаха и въздушните средства през светлата част на денонощието на през вчерашния ден. Издадена е заповед за евакуация на 5 обитаеми места.

В Йилики, намираща се в региона Беотия, към момента гори ниска растителност в непристъпен терен, движейки се на юг.

Изключително висок риск от пожари има в 5 региона на Гърция, по-специално в Атика, Централна Гърция, Южно Егейско море, Западна Гърция и Пелопонисос.

Леко намаление на горещините се чака през днешния ден, като в някои региони температурата ще се намали с най-много 5 градуса. Въпреки това се чака новата гореща вълна да стартира във вторник , която ще продължи до четвъртък, заяви „ Та Неа “.

В континенталните региони се чакат температури от 38 до 40 градуса, а тук-там в Централна Гърция и Пелопонес от 41 до 42 градуса. На Йонийските острови, Додеканезите и Южен Крит живакът в термометрите ще доближи от 37 до 39 градуса, а на останалите острови от 35 до 36 градуса.

Очаква се горещата вълна да докара до повишение на температурите с 42 до 44 градуса на континента, 39 до 41 на Йонийските острови, 38 до 40 в Додеканезите и Южен Крит и 36 до 38 градуса по Целзий в останалата част на островната страна.

В сряда, 26 юли, превалявания и стихии се чакат в планинските региони на страната.

Температурите ще се задържат на доста високи равнища основно в източната континентална част.

Страната се бори с пожари към този момент съвсем седмица, рисковите горещини и мощните ветрове единствено спомагат за тяхното разгаряне.

Премиерът Кириакос Мицотакис приканва за нараснала подготвеност жителите и избавителните служби. Атина към този момент проверява вредите, породени на домовете от пламъците, и се стреми да изплати компенсациите допустимо най-бързо. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР