Огнената седмица продължава. Температурите остават високи и във вторник. В

...
Огнената седмица продължава. Температурите остават високи и във вторник. В
Коментари Харесай

Опасност от "мъртви течения" на морето

Огнената седмица продължава. Температурите остават високи и във вторник. В ранния следобяд термометрите ще демонстрират стойности сред 33 и 38 градуса. В Благоевградско и региона на Сандански ще бъдат към и над 40 градуса. Вятър със скорост до 20-30 километра в час ще разхлажда източната половина на страната. Жегата ще е рискова в Западна България, където температурите ще са над 35 градуса в най-горещите часове. Затова в тази част на страната е в действие жълт и оранжев код за високи температури.По Черноморието плажуващите ще усетят мощното неспокойствие на морето, което при започване на тази седмица е с височина на вълните към 2,5 метра. Температурите ще са сред 28 и 30 градуса. Морската вода - от 25 градуса на север до 27 на юг.

В средата на седмицата вълнението на морето ще се успокои. А това е първата обстановка за този месец, в която ще има предпоставки за мъртви течения. Високите талази нормално подкопават брега. С отдръпването им и утихването напразно на доста места по крайбрежието има заплаха от дънни ями и противоположни „ мъртви " течения.

Анатомията на тези феномени е такава, че са способни да ни повлекат във вътрешността в морето, перпендикулярно на бреговата линия. Ако човек попадне в такава обстановка, единственото избавление е да резервира хладнокръвие и да се опита да се измъкне, плувайки встрани, паралелно на брега. Подобни места безпогрешно се разпознават по по-тъмния цвят на водата, а рисковата зона нормално е безшумно място посред разбиващите се в брега талази, в която пяната и водораслите се отдръпват във вътрешността във водата.Горещо ще е и в сряда с температури още веднъж към 40 градуса в Югозапада. След това - в четвъртък и петък чакаме навлизане на по-студен въздух, с който термометрите ще се успокоят за 2 дни. Ще има обаче валежи, които ще преминат със студения фронт от запад на изток, а с тях - обичайните за лятото гръмотевични стихии. Ще има риск и от градушки.

В идващите 48 часа е в действие рискът от полски и горски пожари. Все още заплахата е „ доста огромна " в съвсем всички равнинни региони на страната - в областите на Централна Северна България, към Черноморието в Добричко и Бургаско, на югоизток - в регионите на Ямбол и Хасково, в Централна Южна България - Пловдив и Пазарджик, както и в Югозападна България. „ Екстремна заплаха " от пожари има в Западна България - най-много в Софийско и по дължината на Кресненското дефиле, в централната част на Дунавската низина и в Югоизточна България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР