Оглавяваният от дъщерята на Владимир Путин Катерина Тихонова Национален фонд

...
Оглавяваният от дъщерята на Владимир Путин Катерина Тихонова Национален фонд
Коментари Харесай

Фонд, оглавяван от дъщерята на Путин стана съсобственик на най-големия производител на дронове в Русия

Оглавяваният от дъщерята на Владимир Путин Катерина Тихонова Национален фонд за интелектуално развиване (NIR), по-известен като " Иннопрактика ", купи дял в най-големия съветски производител на дронове Geoscan. Това следва от данните на Kontur.Focus, които привлякоха вниманието на изданието Verstka. NIR закупи 10% дял в " Геоскан " от създателя на компанията Алексей Семенов, който има 87,5%. Останалите 2,5% се управляват от изпълнителния шеф на компанията Алексей Юрецки, оповестява The Moscow Times.
 
Групата компании " Геоскан " създава дронове за гражданска авиация, както и програмен продукт за обработка на фотограметрични данни. Украйна наложи наказания на " Геоскан " при започване на юли 2023 година, обяснявайки това с обстоятелството, че " продуктите на компанията са интегрирани във веригата на произвеждане на военни артикули и/или услуги с двойна приложимост ".
 
 Производителят на дронове Производителят на дронове " Геоскан " Източник: Геоскан
Причината за налагането на наказания на Киев беше изказването на ръководителя на държавното управление на Башкортостан Андрей Назаров, който разгласи основаването на дронове за войната в Украйна като част от дейностите, които се правят н абаза мощностите на " Геоскан-Уфа ".
 
До юли 2022 година " Геоскан-Уфа " беше част от групата компании " Геоскан ", само че Семьонов продаде 40% от компанията на Венер Мирзаянов, изпълнителен шеф на " Урал-Трейдинг ", който притежаваше останалите 60%. Самата " Урал-Трейдинг " е благосъстоятелност на 67-годишния Халит Зарипов - незнаен за медиите човек. Компанията се занимава с голям брой действия, от оценка на недвижими парцели до продажба на бира и месо. В профила й няма произвеждане на дронове.
 
Преди време съветският деспот Владимир Путин прикани за увеличение на производството на дронове. Ставаше дума обаче за малогабаритните дронове камикадзе " Куб " и " Ланцет ", които се създават от предприятия, които са част от " Ростех ".
 
Путин също по този начин означи бързото развиване на промишлеността за безпилотни летателни апарати и призна, че на Русия може и да не са й задоволително 1 млн. експерти, които държавното управление възнамерява да образова до 2030 година На собствен ред управляващите са подготвени да похарчат 200 милиарда рубли до 2030 година за закупуване на цивилен дронове за държавни организации и държавни компании. Само до 2026 година се планува да бъдат закупени 250 хиляди единици дронове, 90% от които ще бъдат от лек и междинен клас (до 30 кг).
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР