Оглавяваната от премиера на Израел Бенямин Нетаняху партия Ликуд получава

...
Оглавяваната от премиера на Израел Бенямин Нетаняху партия Ликуд получава
Коментари Харесай

Окончателно - Нетаняху победи на изборите в Израел със само един депутат повече

Оглавяваната от премиера на Израел Бенямин Нетаняху партия " Ликуд " получава 36 места в 120-местния Кнесет (парламент) след преброяването на 100% от гласовете на състоялите се във вторник парламентарни избори, заяви държавното радио на страната Kan, съобщи Агенция " Фокус ".
Основният конкурент на " Ликуд " - блокът " Синьо и бяло " (Кахол-Лаван), воден от някогашния шеф на Генералния щаб Бени Ганц, получава 35 мандата.
Ултрарелигиозните партии ШАС и " Яхадут ха-Тора " ( " Обединен юдаизъм на Тората " ) вземат 8 и 7 места в Народното събрание, а лявата " Авода " – 6. " Наш дом Израел " на някогашния министър на защитата Авигдор Либерман печели 5 места, колкото и " Съюзът на десните партии ".
Радиото отбелязва, че бъдещото дясно държавно управление ще има 65 мандата. Лидерите на блока " Кахол-Лаван " " – Ганц и някогашният финансов министър Яир Лапид – признаха провалянето си на изборите още в сряда.
Според формалната статистика, изборната интензивност е била 68,38%, като са дали своят вот повече от 4,3 млн. души от над 6 милиона, които имат право на глас. Малко повече от 1,1 милиона души, или 26,45%, са избрали " Ликуд ", а 26,11% (с 14 843 гласа по-малко) са подкрепили " Синьо-бяло ", означават на уеб страницата на ЦИК на Израел.
След приемане на окончателните резултати, израелският президент Реувен Ривлин ще стартира съвещания с представители на партиите, влезнали в Кнесета, след които ще поръча на един от депутатите да образува държавно управление. За претендент за министър председател, като предписание, се избира ръководителя на партията с най-вече депутатски мандати, само че президентът може да поръча и на различен политик тази задача, в случай че той е в положение да образува коалиция, която ще бъде подкрепена от 61 от 120-те народни представители.
Претендентът за поста министър председател ще има 42 дни, с цел да образува държавно управление. Както се чака, Ривлин ще поръча основаването на държавно управление на Нетаняху, а той бързо ще сътвори дясна коалиция, сходна на тази, която се получи след изборите през 2015 година. Нетаняху ще оглави своето четвърто държавно управление подред от 2009 година и пето в кариерата си. През нощта против сряда той съобщи, че към този момент е почнал договаряния за коалиция с влезлите в Кнесета десни партии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР