Огънят, който избухна във вторник, предизвика срутването на островърхата кула

...
Огънят, който избухна във вторник, предизвика срутването на островърхата кула
Коментари Харесай

Щетите от пожара в историческата сграда в Копенхаген: Изгорял покрив, рухнала кула, подгизнали подове


Огънят, който избухна във вторник, провокира сриването на островърхата кула (шпил) на издигнатата преди четири века знакова постройка, както и разрушаването на огромна част от покривната структура .

Тази нощ към момента бушуваха пламъци, главно в мазето на постройката, само че те бързо бяха потушени, оповестиха избавителните служби. В някои елементи на постройката са останали единствено външните тухлени стени , а всичко останало е изпепелено. Има обаче и пространства, в които са се запазили подгизналите от пожарникарската пяна подове.

" Работата по укрепването на това, което е останало от външните стени, ще продължи през по-голямата част от деня ", съобщи противопожарната работа на Копенхаген в обществената мрежа " Екс ". До стените се редят огромни контейнери, цялостни с тухли, посредством които да се подпрат стените и по този начин да се предотврати цялостното сриване на историческата постройка.

Полицията съобщи, че установяването на повода за пожара може да отнеме месеци.

Снимка: БТА/da Marie Odgaard, Ritzau Scanpix via AP

Снимка: БТА/Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix via AP

Няма потърпевши при случая.

Противопожарните екипи ще останат на място най-малко още едно денонощие.

Пожарът подсети по размерите си и по щетите върху постройката за този през 2019 година в парижката катедрала " ".   

" За датчаните борсата е като " Нотр Дам " за парижани ", разяснява през вчерашния ден пред Dir.bg българка, живееща от 20 години в Копенхаген. Пожарът от 2019 г. унищожи покрива на считаната от мнозина за един от най-хубавите образци на френската готическа архитектура.  " Парижката Света Богородица " е и един от най-известните знаци на Париж и френската нация. 

Сградата е строена през 17-и век, а допреди50 години там се е помещавала датската фондова борса
Снимка: БТА/AП

Подобно на нея постройката в Копенхаген, датираща от началото 17-и век, е една от забележителностите на датската столица и е известна туристическа атракция. В нея допреди 50 години се е помещавала и датската фондова борса. Датската комерсиална камара, която е притежател на остарялата фондова борса и я употребява за седалище, даде обещание да възвърне емблематичната сграда .

За датчаните борсата е като " Нотр Дам " за парижани
Снимка: БТА/АП, Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР