Оган спечели 5,7 процента от гласовете на първия кръг на

...
Оган спечели 5,7 процента от гласовете на първия кръг на
Коментари Харесай

Третият на изборите в Турция с условие може да подкрепи кандидата на опозицията

Оган завоюва 5,7 % от гласовете на първия кръг на президентските избори през вчерашния ден. Президентът Реджеп Тайип Ердоган, който води в конкуренцията, и претендентът на опозицията Кемал Кълъчрадоглу ще се се явят на балотаж на 28 май.

 

" Ние ще се консултираме с нашите гласоподаватели за решението във връзка с балотажа. Но към този момент сме дали ясно да се разбере, че битката против тероризма и връщането на бежанците назад вкъщи са нашите червени линии ", показва Оган в изявление за организацията.

 

Според анализатори неговата поддръжка за един от двамата претенденти на втория тур може да се окаже от основно значение, отбелязва организацията.

 

Кюрдските гласоподаватели, които образуват 15-20 % от електората, имат основна роля в изборите в Турция. Прокюрдската Демократична партия на народите не е част от главния опозиционен алианс, само че е гневен съперник на Ердоган след репресиите против членовете й през последните години и разгласи поддръжката си за Кълъчдароглу в президентската конкуренция.

 

Оган е претендент на алианса АТА, който сплотява пет партии, отпред с ръководената от него Партия на успеха. Той беше изключен от Партията на националистическото деяние, с която споделя идентични националистически възгледи.

 

Републиканският алианс, воден от Партията на справедливостта и развиването на настоящия турски президент Реджеп Тайип Ердоган, печели парламентарните избори в Турция. След броене на гласовете от към 98% от урните, блокът получава 49,31%. Опозиционният Народен алианс, воден от Народнорепубликанската партия на претендента за президент Кемал Кълъчдароглу, получава 35,21% (самата опозиционна партия получава 25,38%).

 

По предварителни данни Партията на справедливостта и развиването може да завоюва 266 места в Народното събрание, а Народнорепубликанската партия – 168. Партията на националистическото придвижване и Партията на новото богатство, част от Републиканския алианс, могат да получат надлежно 51 и 5 места. Партията на положителното (част от Народния алианс) ще вземе 44 места, а Алиансът на труда и свободата, в който влиза прокюрдската партия, ще получи 66 места.

 

Първият балотаж на президентски избори в 100-годишната история на Турция е на 28 май.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР