Огън и меч трябват за българското здравеопазване, за да има

...
Огън и меч трябват за българското здравеопазване, за да има
Коментари Харесай

Д-р Ненков: Огън и меч трябват на българското здравеопазване

Огън и меч трябват за българското опазване на здравето, с цел да има смяна. Това сподели пред Българска национална телевизия анестезиологът доктор Мирослав Ненков, някогашен министър на опазването на здравето.

По думите му има много лечебни заведения, които няма смисъл да съществуват, тъй като тяхното битие не дава медицински артикул.

„ Тяхното битие дава само политически артикул на локалния средновековен водач, който убеждава хората, че без нея не може. Тази болница би могла да бъде заместена от един незабавен център и добра транспортна инфраструктура. Само че на локалните хора години наред им е повтаряно какъв брой значима им е болничното заведение, а в действителност от нея няма смисъл “, сподели доктор Ненков.

„ Когато се приказва за закриване на лечебни заведения, тъй като не създават никакъв медицински артикул, това не значи локалните хора да бъдат оставени без здравна грижа. Не може във всяко отдалечено обитаемо място да има болница, на никое място в света няма болница до всеки пациент. Има обаче конструкция, която може да транспортира пациента в лечебно заведение, където да получи здравна грижа в границите на избран период. Не е казано, че всяка паланка би трябвало да има лечебни заведения или университет “, разяснява още той.

Сега има 5000 лечебни заведения и те нямат личен състав, показа нагледно днешната картина у нас доктор Ненков.

„ Как се запълва личният състав? Разни сътрудници си продават дипломите и като пристигна Здравната каса, нея въобще не я интересува дали този лекар стъпва в това лечебно заведение. Здравната каса просто ревизира документи “, обрисува обстановката той.

Бившият здравен министър уточни, че частните лечебни заведения нямат задължения и вървят добре със Здравната каса, а държавните лечебни заведения имат задължения, макар че работят със Здравната каса, и повода за това е корупцията.

Той бе безапелационен, че корупцията е на всички места, включително и в опазването на здравето, а повода е в Закона за публичните поръчки, който дава опция за закупуване на медицински артикули на доста по-висока цена да вземем за пример.

„ Един млад доктор може да стане продавач в супермаркет, където да взема доста повече пари, само че една продавачка в супермаркет не може да стане доктор “, сподели той.

Д-р Ненков даде образец и с общинска болница, която е със затихващи функционалности, само че чийто шеф взема заплата от 20 000 лева, а шеф на клиника в нея единствено „ върти “ пътеки и взима 7000 лева

„ Как да дадат на млади и въодушевени хора 900 лева Откъде да ги вземат? “, иронично попита той.

Д-р Ненков бе безапелационен, че не парите, а неуважението и вероятността са най-големият фактор, който гони младите лекари от България.

„ Има сътрудници, които са се окопали, събрали са към себе си младежи, които да им правят черната работа и не им дават за пипнат нещо, което не е тяхно, с цел да не им изядат хляба. Това е един тип селско мислене, вид „ Аз съм най-хубавият в селото и различен няма да ми стъпи на мястото “. Ето този метод на мислене може да се изкорени единствено с огън и меч “, сподели доктор Ненков.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР