Офциална позиция във връзка с твърдения на министъра на вътрешните

...
Офциална позиция във връзка с твърдения на министъра на вътрешните
Коментари Харесай

Министър на Радев го загази: Прокуратурата разобличи скандални лъжи на Иван Демерджиев

Офциална позиция по отношение на изказвания на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев Изпратиха от Софийска градска прокуратура до медиите. В нея се споделя, че изявленията на пловдивския юрист, който оглавява силовото ведомство, не дават отговор на истината.

Ето и цялото известие на магистратите:

Във връзка с направено на 04.10.2022 година изказване на служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, по отношение на Действия на магистрати при Софийска градска прокуратура (СГП), показваме следното мнение:

Изказванията на министъра не дават отговор на истината и обстоятелствата по делото и не кореспондират с плануваните условия в наказателно процесуалния кодекс (НПК) и Закона за Министерството на вътрешните работи (3МВР).

Съгласно закона, регламентиращ дейностите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, а точно член 72 от ЗМВР, само и единствено органите на полицията могат да задържат лица, за които има данни, че са направили закононарушение. Тези отговорности са отвън пълномощията на прокуратурата.

Чл. 64 алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс регламентира дейностите на прокурора по задържане на лица, като той може да постанови задържане единствено и само до 72 часа на обвинено лице и то с една единствена цел – то да бъде доведено пред съда, който да реши дали да вземе мярка за неотклонение „ задържане под стража “.

Към привличане на обещано лице в качеството на обвинен, според член 219 от Наказателно-процесуален кодекс, се пристъпва откакто се съберат задоволително доказателства за съпричастността му към осъществяване на закононарушение от общ темперамент. В случая такива не са били налице, защото формираното досъдебно произвеждане е в самото си начало.

На 04.10.2022 година Софийска градска прокуратура даде детайлности по случая.

Продължава осъществяването на дейности по следствието.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР