* Офталмологът доц. д-р Андрей Андреев с полезни съвети във

...
* Офталмологът доц. д-р Андрей Андреев с полезни съвети във
Коментари Харесай

Офталмологът: Очите също са вход за COVID-19

* Офталмологът доцент доктор Андрей Андреев с потребни препоръки по отношение на ковид

С развиването на пандемията всички експерти сигнализират – пазете очите си, тъй като дружно с ръцете и устата, очите са един от пътищата за заразяване и распространение на инфекцията. Конкретни препоръки в тази посока дава доцент доктор Андрей Андреев – шеф на МЦ „ Очна клиника Ден” - София и заместник-председател на Съюза на Очните лекари в България.
„ При ковид инфекцията, когато някой болен кашля, киха или приказва, частици от вируса могат да попаднат от неговите уста или нос върху лицето на различен. Тези частици се инхалират през носа, устата или попадат в организма и през конюнктивата на окото. Ако докоснеш инфектирана повърхнина и по-късно докоснеш очите си, също се инфектираш. Коронавирусът с изключение на, че предизвиква тежко респираторно страдалчество, може също да аргументи конюнктивит /червено око/, което се случва в 1 до 3 % от случаите.”, споделя доцент доктор Андреев и добавя, че във връзка с очите важат всички общоприети ограничения за стерилизация и отбрана – положителното измиване на ръцете със сапун, да не допираме носа, устата и особено очите. Ето неговите рекомендации и препоръки по какъв начин да си помогнем:

„ Не търкай очите си!”
Докосването, търкането, разстриването и натиска върху очите е натурален табиет у доста хора. Ако усетите сърбеж, сухота и парене на очите – не ги докосвайте с ръце. Използвайте чиста забрадка или измийте добре ръцете си преди този момент с вода и сапун.





Ако носите контактни лещи
Хората с контактни лещи допират очите си доста по-често от другите. Съветът е да заместите контактните лещи с очила, които да се почистват постоянно. По този метод ще докосвате очите си доста по-рядко и очилата ще бъдат отбрана от непосредствено попадане на вируса. И въпреки всичко би трябвало да се има поради, че очилата не са 100% отбрана на очите от Коронавирус 19.

Пациентите с хронични премеждия

Хората, при които е належащо да се слагат капки за дълготрайно време, би трябвало да се запасят с нужните медикаменти, тъй като по време на рецесията е допустимо избрани лекарства да липсват.

Какво да чакаме, в случай че отидем на очен обзор
При очен обзор пациентът и лекарят са доста близо един от различен. Понякога лицата им са на към 30 – 40 см. един от различен. Това изисква да се подхващат доста съществени ограничения и дейности за запазване здравето и на двамата. Изчакването за обзор би трябвало да е на открито, а не в чакалнята, където евентуално се събират доста хора на близко разстояние. Защитните средства – маска и ръкавици за пациента са наложителни, както и защитно облекло, шлем, маска очила и т.н за лекаря. Пациентите би трябвало да знаят, че се правят единствено незабавни и неотложни хирургични интервенции, а всички други изледвания и операции се отсрочват. При съществуване на признаци като кашлица и висока температура – визитата при офталмолог би трябвало да бъде отсрочено и да се търси консултация с персонален доктор.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР