офийската градска прокуратура (СГП) ще проверява народен представител от 49-ото

...
офийската градска прокуратура (СГП) ще проверява народен представител от 49-ото
Коментари Харесай

Прокуратурата погна Копейкин: Разпореди на ДАНС и ГДБОП да проверят лидера на "Възраждане" за престъпление

офийската градска прокуратура (СГП) ще ревизира депутат от 49-ото Народно заседание за вероятно осъществено закононарушение срещу правата на жителите. От прокуратурата не показват името на депутата, само че от известието излиза наяве, че това е водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов.
 
От СГП прецизират, че след самосезиране, е предоставена инспекция на ДАНС и на отдел " Киберпрестъпност " към ГДБОП за това дали депутатът е направил закононарушение по член 162 от Наказателния кодекс, който гласи: " Който посредством слово, щемпел или други средства за всеобща информация, посредством електронни осведомителни системи или по различен метод проповядва или подбужда към дискриминация, принуждение или ненавист, учредени на раса, националност или етническа принадлежност, се санкционира с отнемане от независимост от една до четири години и с санкция от пет хиляди до 10 хиляди лв., както и с публично неодобрение ".
 
От държавното обвиняване споделят още, че в хода на инспекцията ще се откри дали посредством слово, щемпел, или посредством други средства за всеобща информация, посредством осведомителни системи или по различен метод депутат проповядва или подбужда към дискриминация, принуждение или ненавист, учредени на раса, националност или етническа принадлежност.
Срокът за инспекцията е до три месеца като по-късно ще се реши дали са налице задоволително данни за осъществено закононарушение от общ темперамент, с цел да се образува досъдебно произвеждане.
 
През последните седмици ескалираха случаите на принуждение, свързани с партия " Възраждане ". Нейни депутати на няколко пъти посредством закани попречиха на народния представител от ПП-ДБ Явор Божанков да направи изявление от парламентарната естрада. Привърженици на партията пък попречиха да се излъчи филм в кино " Одеон " в София в границите на " София прайд филм фест " – годишно провеждана част от културната стратегия на " София прайд ".
 
Последва сходна демонстрация и във Варна, където още веднъж последователи на тази партия провалиха прожекцията на кино лентата " Близо ". И при двете прояви е имало обидни викове и крясъци, а във Варна е бил нападната служителка в магазин за бира.
 
А в неделя водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов посредством Facebook прикани към заличаване на " тази озверяла античовешка паплач, жадуваща кръв и мечтаеща за войни и принуждение ". Според Костадинов това било дълг на " всеки естествен жител ", имайки поради " родната демократична общественост ".
 
По този мотив през днешния ден министър председателят акад. Николай Денков разгласи " Възраждане " за неофашистка партия, съобщи, че Министерският съвет намира държанието на Костадинов за недопустимо и означи, че през последния месец се следи непрестанно активиране на експанзията от страна на " Възраждане ".
 
Министърът на правораздаването Атанас Славов на собствен ред посочи, че апелите за политическо стимулирано принуждение, за експанзия, както и потреблението на езика на омразата, са съставомерни действия, които са наказуеми. " Депутатският имунитет не е нито привилегия, нито индулгенция. Използването на имунитета за заобикаляне на административна или наказателна отговорност е корист с право ", сподели Славов и прикани институциите да извършат инспекции и следствия.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР