Oфициалното запитване на общинските съветници от Продължаваме Промяната – Демократична

...
Oфициалното запитване на общинските съветници от Продължаваме Промяната – Демократична
Коментари Харесай

Следобедните новини от Пловдив, Смолян и Пазарджик на 17.04.2024 г.

Oфициалното питане на общинските съветници от „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) в Пловдив към Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) удостоверява незаконността на оградата на Небет тепе. Това излиза наяве от отговора на шефа на института арх. Петър Петров. Становището на НИНКН е ясно - заданието не изисква построяването на ограда към комплекса. В писмото се акцентира още, че оградата освен основава различен облик на емблематичното място и лимитира достъпа до него, което не е съвместимо с културната му стойност, а и включването ѝ в плановата документи е неприемливо, оповестиха съветниците. От ПП-ДБ показват за следващ път сериозното си безпокойствие от продължаващата липса на отговори от Община Пловдив. От групата съветници упорстват за неотложно унищожаване на оградата.

Започна слагането на безвъзмездна пневмококова ваксина за хора на и над 65 година Имунизацията е по Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип при възрасните хора. Тя продължава целогодишно при всеки персонален доктор в Смолянска област. Инфекциите са измежду главните аргументи за заболяемост и смъртност при пенсионерите. На тях в забележителна степен се дължат болести като пневмония, бактериалният менингит и отитът на междинното ухо. Заболяемостта е най-висока през зимата и ранната пролет, само че случаи се записват през цялата година. Вирусните инфекции на горните дихателни пътища благоприятстват възникването на пневмококови инфекции. Придружаващите хронични белодробни и сърдечносъдови болести при лицата над 65 година покачват риска от 3 до 6 пъти. Смъртността при инвазивните пневмококови болести е висока и в третата възраст доближава до 80%. Ваксинацията е най-ефективният метод за предотвратяване, декларират експертите. Конюгираната ваксина се слага еднократно, коментират от РЗИ - Смолян.

Две нови специалности ще бъдат разкрити в Пазарджик от септември, стана ясно след среща сред кмета на общината Петър Куленски и ректора на Медицинския университет в Пловдив проф. Ангел Учиков. Висшето образователно заведение - наред с образованието на медицински сестри, което към този момент се организира, разкрива и специалности за акушерки и лекарски експерти. Партньорството ще продължи да бъде надграждано, като след разкриването на новите специалности през есента се пристъпва и към откриването на първия по рода си филиал в Пазарджик на Медицинския университет.

Велосипедист е с заплаха за живота след злополука в Пловдив, оповестяват от полицията. При излизане от база на бул. „ Шести септември “ лек автомобил „ Фолксваген “ лишил преимуществото на преминаващ с колелото си на пешеходна пътека 65-годишен мъж. Пострадалият е превозен в болница и след прегледа са открити съществени пострадвания. Шофьорът на колата, на 43 години, е пробван за алкохол, резултатът е негативен.

Двама пасажери в рейс от градския превоз са с разнообразни контузии след произшествие в Пловдив. На бул. „ Санкт Петербург “ 43-годишният лидер на автобуса натиснал ненадейно спирачка и равновесие изгубили 85-годишна жена и 69-годишен мъж. И двамата са откарани в болница за оказване на здравна помощ. Причините и събитията към пътните произшествия се обясняват.

Катастрофа с 3 коли затвори отчасти пътя Пазарджик-Пловдив тази заран. В случая, който е станал малко след моста на река Луда Яна, няма съществено потърпевши, прецизират от полицията. Заради пътното произшествие придвижването в региона беше мощно затруднено. За няколко часа трафикът се пренасочваше по обходен маршрут.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева и Петър Тодоров
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР