Официалното признаване на Русия като главна заплаха за НАТО е

...
Официалното признаване на Русия като главна заплаха за НАТО е
Коментари Харесай

Руски експерт: НАТО е навлязла в подготовка на война

" Официалното признание на Русия като основна опасност за НАТО е по-скоро алегорична стъпка, само че тя още по-силно изостря напрежението сред федерацията и Запада. " Това съобщи американският политолог Едуард Лозански в коментар за съветския в. " Известия " във връзка срещата на върха на алианса в Мадрид.

" Пактът уточни, че разчита да резервира каналите за връзка с Москва за понижаване на рисковете и попречване на ескалация. Но както призна по-рано генералният му секретар Йенс Столтенберг, пълностоен разговор сред двете страни е неосъществим. В днешните условия прочее за подобен разговор надали е подготвена и Москва ", добави " Известия ", представен от Българска телеграфна агенция.

" Решението на блока сочи, че НАТО ще води политика за въздържане на Русия, в действителност ориентирана против съветските национални ползи, като гради по подобаващ метод въоръжените си сили и подхваща разрушителни дейности ", разяснява пред онлайн изданието " Правда " политологът Сергей Ермаков. Това не се отнася единствено до въоръженията, а става дума също за киберпространството, космоса и всички останали сфери, добави той.

" Цялото лутане на международните водачи към този момент не въздейства върху съдбините на света така, както до неотдавна, всички настоящи значими решения на НАТО, планувани неотдавна от Йенс Столтенберг, в последна сметка са кухи ", написа в своя публикация в " Росийская газета " ръководителят на комисията по външни работи към горната камара на съветския парламент Константин Косачов.

" Какво ново има в това, че НАТО назовава Русия основна опасност и счита интензивно да ѝ се опълчи? Другояче ли беше преди? " – попита риторично съветският политик.

" Всяко подсилване на Алианса значи задълбочаване на проблемите и разширение на споровете – източник на проблеми, а не решение. Дискусиите с НАТО по този мотив обаче са безполезни. " Докато страните от блока не влязат в 21-ви век, не одобряват неговите реалии, трайният мир в Европа и демократичният ред на планетата още дълго време ще останат далечна цел за човечеството ", твърди Косачов, съгласно който бариера по пътя към тази цел е " властническият натоцентричен модел на международно устройство ". Западът и Русия показват, че са подготвени за дълготрайно опълчване в Европа, а и освен там. Ако съдим по решенията на мадридската среща и съветската реакция, връзките сред Русия и груповия Запад ще бъдат разрушени напълно. Все още има пространство за по-нататъшното им утежняване, без значение от чувството, че няма към този момент накъде ", написа " Комерсант ".

" Противниците явно не желаят челна борба, само че битката сред тях може да засегне редица " сиви зони ". Украйна не е единствената страна, чиято територия първо стана район, в който Русия и Западът си съперничеха за въздействие, а след това се трансформира в полесражение. Към условната сива зона спадат още Молдова и Грузия. Тези постсъветски страни се ориентират към Европейския съюз (Тбилиси към момента разчита и на участие в Организацията на северноатлантическия договор), само че скоро не ще могат да влязат там. А значи Москва може би ще се опита да ги върне в своята сфера на въздействие ", разсъждава всекидневникът.

Според военния специалист Александър Бартош, представен от " Взгляд ", резултатите от мадридската среща демонстрират, че НАТО е навлязла в " подготовка на война с Русия ".

" Москва ще би трябвало да вземе съществени ограничения за гарантиране на националната сигурност. Естествено тази подготовка ще изисква време, сили и средства, в това число за прекачване на войски. Не бива обаче да останем безучастани ", акцентира съветският аналитик.

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР