Официалното откриване на Късноантична сграда Ирини“ и отбелязването на третата

...
Официалното откриване на Късноантична сграда Ирини“ и отбелязването на третата
Коментари Харесай

Откриват късноантичната сграда “Ирини“ в Деня за опазване на паметниците на културата

Официалното разкриване на Късноантична постройка „ Ирини “ и отбелязването на третата годишнина на Посетителския център на Епископската базилика на Филипопол ще бъде на 18 април - Международния ден за запазване на паметниците на културата. Събитието ще бъде ознаменувано с няколко събития. От 16 до 17.30 часа ще има среща диалог в Епископската базилика на Филипопол с проектанти, проучватели, археолози, реставратори, архитекти и строители, взели участие в огромния план за изследване, реституция и експониране. Те ще споделят по какъв начин седемгодишната реализация на плана се трансформира от фантазия в действителност, обединявайки напъните на фондация „ Америка за България “, Министерство на културата и Община Пловдив, близо 50 български компании от Пловдив и страната, експертни екипи в разнообразни посоки и стотици доброволци.
Прочетете още
Резултатът е един съвременен посетителски център и пространство за събития и просветителни действия, който през днешния ден разкрива великолепието на късноантичните мозайки на Филипопол пред гости от целия свят.

Официалното откри  ване на Късноантична постройка „ Ирини “ – част от сериен обект „ Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия “, вписан в Индикативната листа на Република България в ЮНЕСКО през 2018 година дружно с Епископската базилика на Филипопол и Малка базилика на Филипопол, ще бъде в 18 ч.

Античната улична мрежа с кръстовище и късноантична постройка „ Ирини “ – през днешния ден експонирани in situ (на място) в тъй наречените подлез „ Археологически “, са открити от археолозите Здравко Каров и Мина Боспачиева при избавителни археологически изследвания през 1983 – 1984 година по отношение на реконструкцията на тогавашния бул. „ Георги Димитров “ (днес „ Цар Борис III Обединител “) и построяването на колектор и подлезно оборудване.

След привършване на археологическото изследване на обекта е осъществена огромна акция за консервиране на археологическите структури и мозайките, при която представителната част на постройка „ Ирини “ е обособена като независима зала, с цел да се обезпечат нужните условия за предпазване и експониране на разкритията. Античните улици – cardo (север – юг) и decumanus (изток – запад), са нивелирани, консервирани и служат за съществена артерия на подлеза, а пространствата от античните здания около тях са приспособени са потребление като магазини.

В интервала 2003 – 2004 година мозайката е реставрирана и експонирана с финансовата поддръжка на Посланическия фонд за запазване на културно завещание на Държавния департамент на Съединени американски щати.

Припомняме, че откакто изтече концесията за наем на Жорж Трак, общината пое стопанисването на " Ирини ". След осъществени административни процедури и ремонт, тя ще отвори порти още веднъж. 



 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР