Официалното изявление, публикувано от Държавния департамент на САЩ обявява, че

...
Официалното изявление, публикувано от Държавния департамент на САЩ обявява, че
Коментари Харесай

Швеция стана 32-ият член на НАТО. Министър Тагарев: Ясно полити...

Официалното изказване, оповестено от Държавния департамент на Съединени американски щати афишира, че през днешния ден е влезнал в действие " Протоколът на Организацията на Северноатлантическия контракт с Кралство Швеция ".

 

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг назова решението историческо, а американският държавен секретар Антъни Блинкен акцентира, че съветската инвазия в Украйна е довела до присъединението.

Членството на скандинавската страна значи, че всички съдружници в НАТО, в това число и Съединени американски щати, се задължават да пазят страната, в случай че бъде нападната, както и противоположното. Стокхолм също така способства към пакта със значимата си военна промишленост, която към този момент доставя няколко страни от Алианса.

 

От май 2022 година се развива. Първо Турция блокираше присъединението към НАТО на двете страни, по-късно пусна Финландия, в последна сметка в края на януари. Втората страна, която блокираше Швеция - Унгария, на 26 февруари.

 

Ето какво написа минисърът на защитата Тодор Тагарев по случая:

 

" Швеция, добре пристигнала в NATO!

Министерство на защитата на Република България поздравява Кралство Швеция във връзка присъединението на страната към най-мощния защитителен съюз в света. Швеция стана 32-ия пълновръстен член на Алианса и ще способства за повишение на сигурността в Балтийския район, Източния фланг на НАТО и за цялата евроатлантическата зона.
Присъединяването на Кралство Швеция в НАТО изпраща ясно политическо обръщение за значимостта на Алианса за гарантирането на сигурността в Европа. То открива и спомагателни благоприятни условия за засилено двустранно съдействие в областта на защитата.

България поредно поддържа политиката на отворени порти на Алианса. Новите членки на Алианса – Република Финландия и Кралство Швеция подадоха кандидатурите си за присъединение към НАТО на 18 май 2022 година Протоколите за присъединението на двете страни към Алианса бяха подписани на 5 юли 2022 година в Брюксел. На 13 юли 2022 година Народното събрание на Република България ратифицира протоколите за присъединението на Република Финландия и Кралство Швеция към Северноатлантическия контракт ".

 

ФрогНюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР