Официално започна процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането

...
Официално започна процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането
Коментари Харесай

Тръгна процедурата за избор на частен инвеститор в АЕЦ Белене

Официално стартира процедурата за избор на стратегически вложител за построяването на АЕЦ " Белене ". Покана за проявление на интерес към плана беше оповестена в сряда от " Националната електрическа компания ", заяви Министерството на енергетиката.

В рамките на поканата се дава опция и за заявяване на интерес за придобиване на миноритарно присъединяване в бъдещата плана компания за построяването на " Белене ", както и/или за закупуване на електрическа сила от бъдещата електроцентрала.

Както беше авансово оповестено, срокът за набиране на заявки за присъединяване в процедурата е 90 дни. След това ще бъде изработен лист с претенденти за стратегически вложител, които ще получат и информативен меморандум за плана и ще бъдат поканени да подадат обвързващи предложения. След оценката им би трябвало да бъдат определени и акционерите в плановата компания. Индикативният период за приключването на процедурата е 1 година.

Българската страна ще взе участие в плановата компания, екплоатираща АЕЦ " Белене ", с апортна вноска на активите, включително – лицензираната площадка, наличното съоръжение, издадените решения, позволение, лицензии и други документи, свързани с плана.

" В процедурата са заложени редица условия за оптималната отбрана на имуществения интерес на българската страна. Българската страна, посредством НЕК ЕАД, си резервира правото на блокираща квота при вземането на решения по избрани въпроси от компетентността на общото заседание на акционерите в плановата компания. Предвижда се построяването на централата да се осъществя на пазарен принцип, без подписване на дълготрайни контракти за изкупуване на електрическа енергия от страната и даване на държавни гаранции ", написа в известието на Министерството на енергетиката.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР