Официално решение на Съвета на ЕС за присъединяването на България

...
Официално решение на Съвета на ЕС за присъединяването на България
Коментари Харесай

Има категорични разлики в реакциите на България и Румъния за Шенген

Официално решение на Съвета на Европейски Съюз за присъединението на България към Шенген – няма. Докато не забележим такова през днешния ден – в последния работен ден за годината и за испанското ротационно председателство, е редно да споделяме, че договарянията не престават. Това разяснява в „ Тази заран “ кореспондентът на bTV за европейските институции Десислава Минчева.

„ След като се получи кардинално единодушие от всички страни членки, че са съгласни даже с отчасти присъединение на България и Румъния към Шенген, към страните членки се пуска текст от испанското ротационно председателство. Това са по този начин наречените съвещания. Ако този текст е план за решение и в случай че няма възражения, тогава към този момент се минава към писмена процедура. Това може да стане доста бързо. До този миг няма нито един меродавен източник на информация, който да ни каже какво тъкмо написа в испанското предложение за този текст “, изясни Десислава Минчева.

Тя напомни, че е доста внимателен моментът какво става с втория стадий с присъединението на сухопътните граници. Процедурата за присъединението на България е ясна – с единогласие. Но когато е поетапно – дали и на втория стадий още веднъж ще се търси нужното единогласие, или ще се одобри това, което към този момент е реализирано по-рано.

Десислава Минчева разяснява още, че има голямо разграничение в методите, по които реагираха и по които споделят България и Румъния.

„ Румъния избра да одобри всичко към този момент като факт – да се поздрави и да се похвали предновогодишно. Българският министър председател сподели, че няма обичая българското държавно управление да комуникира, пред да са завършили договарянията и е предпочело да остане дискретно. След информация на Румъния българският министър председател и българският вицепремиер прецизираха, че България е дала „ кардинално единодушие “ за присъединение по въздух и вода. Дали Румъния е желала да наложи напън в последния миг, а България се е пазела от възможна контрареакция – анализите предстоят, само че разликите бяха безапелационни “, уточни тя.

Трите претенции на Австрия към момента остават.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР