Официално приключване на изборния ден обяви Централната избирателна комисия. Според

...
Официално приключване на изборния ден обяви Централната избирателна комисия. Според
Коментари Харесай

145 са устройствата извън строя по време на изборите днес

Официално привършване на изборния ден разгласи Централната изборна комисия. Според Изборния кодекс изборният ден продължава до 20 часа, само че тук-там, където към момента чакат искащи да гласоподават, може да бъде продължен до 21 часа.

Протичането на вота 2 в 1 беше несъмнено като умерено от ЦИК, макар проблеми при гласоподаване с машини. Голяма част от жалбите и сигналите - които са общо 72, бяха свързани точно с машинното гласоподаване.

145 са устройствата отвън строя и в секциите с неработещи машини се мина към гласоподаване с хартия. Машини разпечатваха непълни или празни бюлетини и се наложи, който не е съумял да подаде гласа си на устройство, да гласоподава с хартия. Оказа се и че секционните изборни комисии всеобщо не са слагали печати на машинните бюлетини и ЦИК взе решение въпреки всичко те да са годни.

Избирателната интензивност е по-висока за Европейския парламент, в сравнение с за националния. Гласувалите за Екологичен потенциал са 20.89% от гласоподавателите към 16 часа- последните данни към този момент от ЦИК. Най-ниска е интензивността за евровота в Сливен - 14.86%, а най-висока в Кърджали - 28.58%.

За Народно заседание към 16 часа са дали своят вот 20.44% от имащите право. Или със 7% съвсем по-малко от миналогодишните парламентарни избори. Най-ниска е била интензивността в Сливен - 15.14%, а най-висока в Смолян - 27.09%.

Изборните секции, които първи са попълнили протоколите си, към този момент предават книжата си по места.

Предстои в ЦИК да дойдат книжата на всички 31 Районни изборни комисии за повторна обработка на резултатите. Първите се чакат до няколко часа. На 12 юни би трябвало да бъдат оповестени резултатите за Европейски парламент, а на 13 - за националния.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР