Официално: на 9 юни тази година в България ще се

...
Официално: на 9 юни тази година в България ще се
Коментари Харесай

Колко ще струват избори 2 в 1 тази година?

Официално: на 9 юни тази година в България ще се проведат избори 2 в 1, заяви президентът Румен Радев. На тази дата ще се състоят изключителните парламенти избори, а също така, българите ще гласоподават и за европейски парламент.

Колко обаче ще костват на България тези прословути избори 2 в 1? Отговорът е съвсем безапелационен: към 188 милиона лв..

Това сочи сметката на Института за развиване на обществената среда, предава БТВ. Припомняме, че толкоз ни струваше локалният избор и през предходната година. Според специалисти обаче, в случай че изборите бяха в разнообразни дни, а не дружно на 9 юни, то това щеше да ни излезе още по-скъпо.

Изборите у нас за последните три години ни костваха 710 милиона лв.. От 2021 година до момента в страната се организираха общо седем пъти избори - пет за парламент, един за президент и вицепрезидент и един локален избор.

Най-скъпия избор е този на локалните избори през октомври 2023 година – 188 милиона лв.. Разходите за последните парламентарни избори през април предходната година пък са 106 млн. лева Парламентарните избори през октомври 2022 година са ни коствали 80,7 милиона лв.. Парламентарните и президентските избори през ноември 2021 година са ни коствали близо 150 милиона лв.. 

Парламентарните през юли 2021 година са били 74 милиона, а парламентарните през април 2021 година са коствали съвсем 109 милиона лв..Обикновено максимален дял от средствата в акциите са за хонорари на членовете на секционните, районните и общинските изборни комисии. Друго огромно перо е превоза на машинните устройства. 

Изхарчените 700 милиона лв. за избори в действителност можеше да се разпределят за доста значими потребности в страната. Ако можеше с тях да бъдат зарадвани пенсионерите за Великден, то всеки пенсионер щеше да получи приблизително по 350 лв. добавки.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР