Официално: Корейската Hyundai Engineering ще строи новите реактори в АЕЦ

...
Официално: Корейската Hyundai Engineering ще строи новите реактори в АЕЦ
Коментари Харесай

Новините от седмицата: Hyundai ще строи блоковете в АЕЦ „Козлодуй“; КЗК разреши продажбата на „Идеал Стандарт“

Официално: Корейската Hyundai Engineering ще строи новите реактори в АЕЦ „ Козлодуй “
Южнокорейската Hyundai Engineering & Construction Co.,Ltd. е определена да строи двата нови нуклеарни реактора в АЕЦ „ Козлодуй “. В четвъртък депутатът от ГЕРБ Делян Добрев заяви авансово, че точно това ще е определената компания, защото останалите не дават отговор на заложените критерии.
България ще заплати над 25 милиарда лева за новите блокове в АЕЦ „ Козлодуй “
Изграждането на двата нови нуклеарни реактора в АЕЦ „ Козлодуй “ по технологията на американската „ Уестингхаус “ ще коства до 14 милиарда $ или евро. Това стана ясно по време на подписването на мащабното междуправителственото съглашение сред България и Съединени американски щати в понеделник. Огромният ангажимент за разноски бе стихотворец с подписа на енергийния министър Румен Радев и помощник-секретаря по интернационалните въпроси в Министерството на енергетиката на Съединени американски щати Андрю Лайт.
Комисия за защита на конкуренцията позволи продажбата на „ Идеал Стандарт “
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на немската верига Villeroy & Boch да купи белгийската Ideal Standard Group. Като част от договорката влиза и един от най-големите фабрики в България – този за санитарна керамика в Севлиево. Производството там е едно от най-големите на белгийската компания в международен мащаб.
Нов закон ще пази длъжниците от „ издевателството “ на колекторите
Повече правила на пазара за проблематични заеми планува нов закон за лицата, обслужващи заеми, и купувачите на заеми, който е квалифициран от Министерство на финансите. В същността си той цели да увеличи правата на длъжниците, като върху тях да не бъде оказван „ тормоз “ за издължаването им, както и да разшири пазара на покупка на проблематични заеми.
ABB-Voith стартира ремонта на втория елемент в ПАВЕЦ „ Чаира “
Австрийският консорциум ABB-Voith стартира работа по рехабилитация на втори хидроагрегат в ПАВЕЦ „ Чаира “. Това разгласи изпълнителният шеф на Националната електрическа компания (НЕК) Мартин Георгиев по време на обиколка за публицисти в централата във вторник.
Годишната инфлация в България слезе до равнищата от лятото на 2021 година (инфографика)
Годишната инфлация в България се забави значително през януари 2024 година – до най-ниското си равнище от лятото на 2021 г. Според данните на Националния статистически институт (НСИ) на годишна база цените са се повишили приблизително с 3.8%. За съпоставяне, месец по-рано инфлацията бе 4.7%.
Асен Василев търси в Съединени американски щати покупател за рафинерията на „ Лукойл “
Финансовият министър Асен Василев е разискал с представители на администрацията на Съединени американски щати потребността от намиране на покупател за рафинерията на „ Лукойл “ в Бургас. Това заяви финансовото ведомство като част от работата на финансовия министър по време на визитата му оттатък Океана.
Комисия за защита на конкуренцията позволи на най-големите застрахователни брокери да се обединят
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи продажбата на най-големия осигурителен брокер в България – SDI. Той минава в ръцете на полската Unilinк, чийто притежател е американската финансова група Acrisure.
Европейска комисия проверява най-голямата поръчка за нови влакове на Министерство на превоза
Европейската комисия стартира задълбочено следствие на една от четирите поръчки, които Министерство на превоза разгласи през последните няколко месеца – за доставка на нов преносим състав, финансиран със средства по Плана за възобновяване и резистентност.
Изключително слаб интерес към втората стратегия за саниране
Подадените планове по втория стадий на санирането, при което притежатели на жилища би трябвало да подсигурят 20% самоучастие, са на стойност едвам към 20 млн. лева Това стана ясно от прессъобщение на отрасловото ведомство, което цитира районния министър Андрей Цеков по време на негово посещаване в Смолян.
Растежът на българската стопанска система се забавя още (инфографики)
Растежът на българската стопанска система се забавя и през последните три месеца от миналата 2023 година Данните на Националния статистически институт (НСИ) за четвъртото тримесечие на предходната година демонстрират, че икономическият растеж е паднал до 1.6% на годишна база. За съпоставяне, ревизираните данни за третото тримесечие демонстрират повишаване с 1.8%.
„ Питайте Борисов “: Обещаните 160 млн. лева за държавния Топлоелектрическа централа и мините са в цялостна мъгла
Седмица, откакто водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че държавните Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “ и „ Мини Марица-изток “ ще бъдат избавени с нови 160 млн. лева от бюджета, липсва каквато и да е информация за парите.
Министерството на превоза още веднъж пусна търга за двуетажните влакове
Министерството на превоза разгласи още веднъж поръчката за доставка на 7 двуетажни електрически мотрисни влака. Стартирането на процедурата се случва месец, откакто предходната бе прекъсната. Справка демонстрира, че отрасловото ведомство е изчистило някои от техническите спецификации най-вероятно в опит да се застрахова от тъжби. Стойността на търга е над 410.5 млн. лева без Данък добавена стойност, а предложения се подават до 14 март.
ЕЦБ предизвестява за повишаване на огромна част от ипотеките
Много притежатели на жилища ще се сблъскат едвам в този момент с повишените лихвени проценти, а оттова и с по-високи заплащания по своите заеми. За това предизвести основният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн, който коментира забавените резултати от стягането на паричната политика.
Телекомите са (донякъде) склонни да договарят за индексацията
На фона на остри рецензии против третата поредна годишна индексация на цените телекомите подеха самодейност за диалог с регулатора. Алиансът на софтуерната промишленост (АТИ), който съставлява A1, Vivacom, Yettel, Bulsatcom и други компании от сектора, е изпратил публично писмо до Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), научи Economic.bg от свои източници. В него няма категорично декларирана подготвеност за анулация на към този момент оповестената индексация на цените, само че сред редовете на написаното може да се разтълкува поръчка за начало на договаряния по тематиката. 
Алексей Навални: Путин се разправи с най-опасния си вътрешен съперник
Един от най-ярките критици на съветския президент Владимир Путин, който от години разкрива корозивната страната корупция – Алексен Навални – е умрял в пандиза. Новината беше обявена в петък от Федералната работа за осъществяване на наказванията (ФСИН). Според ФСИН той почувствал неразположение, изгубил схващане и били извикани лекари, които не могли да го „ съживят “.
„ Лукойл “ дължи 27.5 млн. лева „ солидарна вноска “ за януари
Бургаската рафинерия „ Лукойл Нефтохим “ би трябвало да преведе на бюджета още 27.5 млн. лева като „ солидарната вноска “ за месец януари. Това са изчисленията на Министерство на стопанската система, което до 15-о число на всеки месец дефинира размера на изключителния налог върху " свръхпечалба ", която рафинерията записва поради дерогацията за потребление на съветски нефт.
„ В 12 без 5 “: Кабинетът отдръпна противоречивия си план за узаконяването на противозаконни градежи
„ В 12 без 5 “ държавното управление се отхвърли от личната си концепция да узакони противозаконните инфраструктурни обекти, изпълнявани по времето на ГЕРБ без нужните строителни бумаги и по порочните инхаус контракти. Това стана ясно от решение на кабинета " Денков – Габриел ", с което отдръпва текстовете си. Решението бе оповестено от зам.-председателя на Народното събрание Росица Кирова тъкмо преди да бъде гласувано на първо четене в пленарната зала.
Асен Василев не се отхвърля – отново готви промени при арбитража
Финансовият министър Асен Василев още веднъж се захваща с промени в начина, по който България е представяна на арбитражни каузи. Ведомството стартира работа по правенето на правила, по които страната да разпорежда отбраната си по интернационалните арбитражни каузи.
АПИ пуска придвижването през тунел „ Железница “ на 20 февруари (снимки)
Движението през тунел " Железница " на автомагистрала " Струма " най-сетне ще бъде напълно пуснато на 20 февруари, оповестиха от Агенция пътна инфраструктура. Това се случва пет години след началото на ремонта на най-дългия тунел в страната, десетки удължавани периоди и доста трудности пред завършването му. 
Завършването на пътя Мездра – Ботевград наподобява се отсрочва с една година
Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще отвори за придвижване сектора сред Мездра и Лютидол на 19 февруари с краткотрайна организация. Отсечката е с дължина към 13 километра и е част от пътя Мездра – Ботевград. Въпреки че районният министър Андрей Цеков споделяше, че обекта може да бъде приключен до края на годината, то от Пътната организация изясняват, че дейностите по създаване на някои пътни възли ще продължат и през 2025 г. 
Край на едностранното повдигане на цените? ПП-ДБ готвят законови промени при телекомите
Третата подред годишна индексация на цените на мобилните услуги, която идва в отговор на продължаващия растеж на инфлацията, може да навлече групов иск на трите оператора и надлежно законодателни промени. Такива поръчки бяха дадени в общественото пространство от няколко страни.
Посредниците в тол системата са взели над 57 млн. лева за година
През 2023 година националните снабдители на услуги (НДУ) са получили над 57.2 млн. лева под формата на комисиони за продажбата на винетки и тол такси. НДУ-та се явяват медиатори в тол системата и като такива взимат по 7% от всяка продажба.
Политическа партия и Демократична България оферират Фейсбук да мине под надзора на ДАНС
Oнлайн платформите с повече от 1 милион консуматори в България, каквато е Фейсбук и другите най-популярни обществени мрежи, да бъдат избрани като стратегическа активност. По този метод те могат да минат под надзора на ДАНС и при положение на открити нарушавания в страната, да бъдат глобени на локално равнище. Това плануват промени в Закона за електронните известия (ЗЕС), които Политическа партия и Демократична България внесоха за разискване в Народното събрание.
България и Румъния рестартират план за огромен Водноелектрическа централа на Дунав
Идеята за водноелектрическа централа на река Дунав, появила се през 70-те години на предишния век и възраждана десетки пъти, още веднъж излиза на дневен ред. Поредното възкръсване на концепцията за водноелектрическа централа сред Турну Мъгуреле (Румъния) и Никопол (България) бе обявено при визитата на енергийния министър Румен Радев в Съединени американски щати. Там той се срещна със секретаря по енергетика на Съединени американски щати Дженифър Гранхолм във Вашингтон.
Старият хотел „ Зодиак “ в Боровец става съвременен жилищен комплекс
На фона на съвсем нулевото предложение на жилища в Боровец съвсем скоро следва да бъде осъществен огромен план за съвременен жилищен комплекс от затворен вид. Бъдещият 7Аngels ще се появи на мястото на бившия хотел „ Зодиак “.
Къде в Европа висшето обучение е гратис?
Достъпът до висше обучение става все по-наложителен, само че цената на образованието постоянно може да бъде забележителна спънка за студентите. Европа е ориентир за прогрес в този аспект, защото няколко страни са положили основите на безплатното образование в университетите. С акцент върху равенството и вложенията в бъдещето, тези безвъзмездни висши учебни заведения акцентират уговорката за налично обучение за всички.
SPARK се уголемява в България с 350 нови електрическия автомобил
Компанията за споделени електрически коли SPARK ще добави още 350 нови коли към автопарка си в България доникъде на тази година. С тях общият брой на електрическите автомобили в София и Пловдив ще надвиши 1200, оповестяват от сдружението.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР