Официално – балотаж за президент и 7-партиен парламент.Централната избирателна комисия

...
Официално – балотаж за президент и 7-партиен парламент.Централната избирателна комисия
Коментари Харесай

Парламентът ще е 7-партиен, битката за „Дондуков“ 2 продължава

Официално – балотаж за президент и 7-партиен парламент.

Централната изборна комисия (ЦИК) разгласи финалните резултати от вота на 14 ноември и данните за изборната интензивност. Тя е малко над 40%, или 2,6 млн. души, което е най-ниският % в поредицата избори през тази година.

„ Продължаваме промяната “ е първа политическа мощ, само че за сформиране на държавно управление ще има потребност от съдружни сътрудници.

Кой ще бъде идващият президент на страната ще разберем на 21 ноември. България избира сред Румен Радев и Анастас Герджиков.

ЦИК към този момент разгласи финалните резултати от първия тур на вота за държавен глава.
За Румен Радев, който е подсилен публично от Българска социалистическа партия, „ Продължаваме промяната “, „ ИТН “ и „ Изправи се БГ!Ние идваме! “, са дали своят вот милион 322 000 души. Това са 49,42% от участвалите в изборите.

Анастас Герджиков, подсилен от ГЕРБ-СДС, е с 610 000 гласа, или 22,83%.
След като стана ясно, че тази неделя ще има балотаж за президент от инциативните комитети на кандидатпрезидентските двойки споделиха с какви настройки се впускат в борбата. От двойката Радев – Йотова не чакат отлив на гласове макар разцеплението в левицата.

В същото време издигналите Анастас Герджиков и Невяна Митева чакат доста по-висок резултат тази неделя, като се надяват идния спор да промени електоралните настройки.

Според изследвания, на които се позоваха от щаба на Румен Радев, към 16% от неговите гласоподаватели са дали своят вот и за Българска социалистическа партия. Въпреки събитията в левицата от инициативния комитет не чакат те да доведат до смяна.

От инициативният комитет на Анастас Герджиков обявиха, че вотът не е съдбоносен, а дебатът сред претендентите може съществено да повлияе на резултатите.

От ГЕРБ през днешния ден още веднъж заявиха, че стоят зад кандидатурата на Герджиков. За Радев безапелационна поддръжка са декларирали „ Продължаваме промяната “ и „ ИТН “. От Движение за права и свободи приканиха да се гласоподава в неделя, без да показват име, само че обрисуваха какъв би трябвало да е бъдещият президент – „ да бъде обединител на нацията и на всички български жители, без значение къде се намират те “.

Да се гласоподава по съвест на балотажа, приканиха от „ Да, България “. Зелено придвижване и ДСБ към момента не са показали дали ще застанат зад някой от претендентите. Партия „ Възраждане “ разгласи, че няма да поддържа никого на балотажа.

Социолозите плануват забавна конкуренция, само че с още по- ниска изборна интензивност.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР