Официално: 2023 г. е най-горещата година на Земята откакто има

...
Официално: 2023 г. е най-горещата година на Земята откакто има
Коментари Харесай

2023 вероятно е била най-горещата на Земята от над 100 000 години

Официално: 2023 година е най-горещата година на Земята откогато има публични данни, като изпреварва доста предходният връх.

Средната световна температура през 2023 година е била с 1,48°C по-висока от прединдустриалните равнища през XIX в. и с 0,60°C по-висока от междинната стойност за интервала 1991-2020 година, съгласно данни на Службата за климатични промени „ Коперник “.

Тези температури са с 0,17°C по-топли от предходния връх, следен през 2016 година

„ Температурите през 2023 година евентуално ще надвишават тези от който и да е интервал през последните най-малко 100 000 години “, съобщи в изказване Саманта Бърджис, заместник-директор на Службата за климатични промени на „ Коперник “.

Но това не е всичко. Има още няколко климатични върха, които са били счупени през предходната година:

Това беше първата година, в която всички дни бяха със междинни световни температури с над 1°C по-високи от прединдустриалния интервал. Почти половината от дните през 2023 година са били с повече от 1,5°C (2,7°F) по-топли от прединдустриалния интервал 1850-1900 година За първи път два дни през ноември са били с повече от 2°C (3,6°F) по-топли от равнището през 1850-1900 година Юли и август 2023 година са двата най-топли месеца в историята. Средните температури на въздуха бяха най-топлите в историята или близки до най-топлите в обилни елементи от всички океански басейни и всички континенти (с изключение на Австралия). Атмосферните концентрации на въглероден диоксид и метан – два от най-значимите парникови газове, които обуславят изменението на климата – доближиха рекордни равнища – надлежно 419 частици на милион и 1902 частици на милиард.

Аномалия на приземната температура на въздуха за 2023 година по отношение на междинната за референтния интервал 1991-2020 година

Рекордната 2023 година получи подтик от невижданите топли условия, следени от юни.

Показателно е, че 2023 е била година на Ел Ниньо. Това е фаза в цикъла на Ел Ниньо-южната вибрация (ENSO), при която световните температури се повишават; извънредно комплициран естествен развой, който е тясно обвързван със стоплянето в Тихия океан към екватора, което има верижен резултат върху останалата част от планетата.

Въпреки това не се заблуждавайте: тези данни са ужасяващо отражение на това по какъв начин човешката активност трансформира нашата планета. Една от главните аргументи за топлите температури, следени през 2023 година, е възходящата централизация на парникови газове в атмосферата, провокирана от изгарянето на изкопаеми, индустриалното земеделие и други човешки действия.

Както постоянно, учените, които се занимават с климата, акцентират, че планетата би трябвало незабавно да се откаже от изкопаемите горива, с цел да се предотвратят задълбочаващите се последствия от климатичната рецесия.

„ Екстремните феномени, които следим през последните няколко месеца, са трагично удостоверение за това какъв брой надалеч сме от климата, в който се е развивала нашата цивилизация. Това има дълбоки последствия за Парижкото съглашение и за всички човешки инициативи. Ако желаеме сполучливо да направляваме рисковете, свързани с климата, би трябвало незабавно да декарбонизираме стопанската система си, като в същото време използваме данните и знанията за климата, с цел да се подготвим за бъдещето “, означи Карло Буонтемпо, шеф на Службата за климатични промени на „ Коперник “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР