Официалният старт на ветроходната Shorthanded Regatta 2022 ще бъде даден

...
Официалният старт на ветроходната Shorthanded Regatta 2022 ще бъде даден
Коментари Харесай

Ветроходната регата Shorthanded стартира във Варна през уикенда

Официалният старт на ветроходната Shorthanded Regatta 2022 ще бъде даден във Варна на 8 октомври (събота), оповестяват уредниците за Moreto.net.

Те прецизират, че регата ще бъде с прелиминарен сигнал за стартова процедура не по-рано от 11.00 ч. (при уместно време).

Регатната отдалеченост е Варна-Балчик-Варна. Състезателни дни са 8 и 9 октомври. Вече има декларирани авансово 11 яхти. Регатната комисия на Shorthanded Regatta 2022 е с основен арбитър - Стоян Киров.

Състезанието е с дългогодишна история и по традиция събира елита на ветроходството.

В България ветроходното съревнование е по-познато като „ Самотник ”, само че то не дава отговор на интернационално признатото такова Shorthanded /single or double/. Състезанията от този вид са за яхти с понижен брой на екипажа – един или двама.

В международните морски народи, присъединяване в регата от вида Shorthanded /single or double/, се смята за израз на чест, спортсменски дух и религия в личните сили и умения.

Първото издание на българския „ Самотник ” се организира през 1986 година по концепция на починалият Борис Ганчев със Регатна отдалеченост: Поморие – Царево – „ врата ” пред нос Галата – Каварна – Варна.

От 2013 година до 2017 година регатата бе възобновена и се организира по самодейност и организационно управление на варненският ветроходец и юрист Стоян Киров с безвъзмездните доброволчески старания на съдийските екипи и помощта на Пристанище Варна, Яхтклуб „ ЛЗ яхтинг 1991 ” и Семеен кодекс „ Черно море Бриз ”.

През 2022 година Shorthanded Regatta (ред. бел – за двучленни екипажи) за седми път спортната демонстрация ще се състои сред 7 и 9 октомври. Състезанието е за килови ветроходни яхти с дължина над 30 фута, разпределени в Дивизии по хандикапна система ORC.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР