Официалният сайт на Световната волейболна федерация ФИВБ – fivb.com, публикува

...
Официалният сайт на Световната волейболна федерация ФИВБ – fivb.com, публикува
Коментари Харесай

Жана Тодорова пред FIVB: Oпитът от ВЛН – голям плюс за бъдещето на българския волейбол

Официалният уебсайт на Световната волейболна федерация ФИВБ – fivb.com, разгласява на заглавната си страница обстойно изявление с либерото на Марица (Пловдив) и националния тим на България Жана Тодорова.

Отборът й към момента не е спечелил мач в актуалната Волейболна Лига на нациите на ФИВБ, само че непоколебимото либеро Жана Тодорова е наясно, че, състезавайки се против противници от международна класа в елитния петседмичен шампионат, дебютантът България може да израсне неимоверно доста в близкото бъдеще. В същото време високата 170 см Тодорова демонстрира впечатляваща самостоятелна статистика, изключително в отбрана, и е със статут на най-хубав бранител във ВЛН до момента. 22-годишната спортистка от Пловдив има приблизително по 3.56 спасявания на гейм против своето име на върха на тази ранглиста, изпреварвайки с огромна разлика преследвачките си в ранглистата.
 – Въпреки тази дълга поредност от загуби, какви позитиви може да извлече България от присъединяване си във ВЛН?
– Дадохме най-хубавото от себе си в опит да спечелим всеки един от мачовете си, само че не беше елементарно. Ние сме в действителност един доста млад тим и мисля, че има още доста накъде да растем. ВЛН ни носи доста значим опит, който ще направи тима ни доста по-силен през идващите години. Не сме имали към момента шанса да реализираме първата си победа в този влиятелен шампионат и не желая да споделям, че не сме играли добре. Всеки от участващите тимове е доста мощен и ние би трябвало да даваме повече от 100% от себе си, в случай че желаеме да спечелим мач. Все отново, нашите решителни старания занапред ще бъдат възнаградени.

– Обаче България е един от четирите тима, дружно с Белгия, Доминикана и Полша, застрашени от изпадане…
– Не мисля за това. Това, от което аз и всички мои съотборнички се нуждаем най-вече, е да трупаме още спортен опит. Играейки против противници от международна класа, можем да ошлайфаме уменията си, а усъвършенстваната ни игра ще се трансформира в един огромен плюс и отлична вероятност за българския женски волейбол отсега нататък.
– А какво споделя треньорът на тима?
– Всяка състезателка в състава е наясно, че това ни е първото присъединяване във ВЛН и ние просто би трябвало да даваме най-хубавото от себе си и да продължаваме напред, макар че към момента не сме постигнали победа. Мотивирани сме да се учим от по-добрите тимове, да се учим от своите неточности и да се учим на нови неща с огромната вяра да се завърнем по-опитни и по-силни.

– Какво е нужно, с цел да станеш либеро на националния тим на толкоз ранна възраст?
– Станах част от националния тим преди четири-пет години. Да видиш националния байрак на екипа си е най-гордият миг в кариерата на всеки състезател. Наистина не знам какви са аргументите да ме повикат, само че мисля, че владея умения, от каквито тимът се нуждае, като експедитивност, сръчност и детайлите отбрана и посрещане. Като либеро от време на време би трябвало и да си водач, да мотивираш останалите в отбота. Трябва да анализираш и играчите от другата страна на мрежата, с цел да предвидиш къде ще сервират или нападат.

– Заслугите за спечелването на мач постоянно се придават на нападателите и разпределителя, само че доста рядко – на либерото. Какво мислиш за това?
– Това не ми носи отчаяние. Мисля, че, в случай че съумея да направя положително избавяне или да подам съвършена топка към съотборничките си, това потвърждава, че либерото също играе значима роля за отборния триумф. Най-доброто ми показване в тазгодишната ВЛН до момента беше против Япония и против Холандия. Но не одобрявам актуалната си позиция на върха в самостоятелната ранглиста за най-хубав бранител в конкуренцията като нещо кой знае какво… Просто желая моят тим да стартира да побеждава.

– Как ти се стори последният шампионат в Тайланд като прекарване?
– Да играя в Тайланд пред толкоз доста въодушевени почитатели по трибуните беше необикновено и аз се усещах ужасно.

– Това първият ти път в Банкок ли беше?
– Да, само че за жалост нямахме задоволително време да разгледаме. Това, което научих за тази страна, е че доста локална аудитория идваше да поддържа своите всеки ден в залата, и че хората и са доста приятни и отзивчиви.

– Какви са заниманията ти отвън волейбола?
– Предпочитам да отивам на спектакъл или да катеря планините. Измежду останалите спортове, одобрявам тенис и тенис на маса.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР