Официална церемония по посрещане на българския военен контингент от състава

...
Официална церемония по посрещане на българския военен контингент от състава
Коментари Харесай

Българският военен контингент към НАТО в Косово официално встъпи в изпълнение на задълженията си

Официална гала по посрещане на българския боен контингент от състава на Регионално командване „ Запад “ към Стабилизиращите сили на НАТО се организира на 2 април в база „ Виладжио “ в региона на гр. Печ, Косово. В нея участваха командирът на Регионално командване „ Запад “ полковник Франческо Ферара и заместник-началникът на щаба на Съвместното командване на силите полковник Христо Христов. Гост на церемонията беше изключителният и пълномощен дипломат на Република България в Република Косово Христо Гуджев, оповестиха от МО.

В тържествения строй българските военнослужещи бяха дружно с формирования от Албания, Хърватия, Италия, Молдова и Република Северна Македония.

„ През идващите шест месеца вие ще представяте българските Въоръжени сили. Изпълнявайте дилемите си с чест и достолепие. Покажете вашите качества и професионализъм. Използвайте времето си тук, с цел да добиете повече опит и подобрите оперативната съгласуемост с нашите съдружници и сътрудници и най-важното пазете чисто и неопетнено името на нашата Родина “. Това съобщи полковник Христо Христов, който е началник на групата за надзор на развръщането на българския контингент.

„ Това събитие за следващ път показва приноса на България към одобряване на главните полезности на НАТО и към напъните на Алианса да обезпечи безвредна и сигурна среда, независимост на напредване освен в Косово, само че и в Западните Балкани. Включването на българския контингент към състава на Регионалното командване на КФОР съответствува и с 20-ата годишнина от приемането на Република България в НАТО. Като виновен и благонадежден съдружник, България поредно извършва уговорките си за подсилване на възпиращия и защитителен капацитет на НАТО “, съобщи в приветствието си полковник Ферара.

Посланик Христо Гуджев акцентира, че това е първият български контингент в състава на Регионалното командване, който дружно с останалите сътрудници ще има отговорността за опазване на мира и свободното напредване на всички общности в района. Той пожела здраве и триумф на българските военнослужещи в тяхната задача.

До момента присъединяване на България в Стабилизиращите сили на НАТО в Косово беше с контингент от до 35 (тридесет и пет) военнослужещи. С решение на Министерския съвет от 2018 година се поддържа 10-дневна подготвеност на рота и народен детайл за развръщане в състава на Силите на оперативния запас на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) – общо до 140 военнослужещи с нужното въоръжение и техника.

В осъществяване на Решение на Министерския съвет на Република България от февруари 2024 година, българският контингент беше повишен с щабни офицери, народен поддържащ детайл и маневрена рота към Регионално командване „ Запад “ в интервенцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) в състав до 100 военнослужещи.

Началник на щаба на Регионалното командване „ Запад “ е подполковник Светлозар Стойнев от Съвместното командване на силите.

Национален пълководец на българския контингент е подполковник Бойко Цветанов.

Помощник-национален пълководец на контингента е майор Светлин Симеонов от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, а пълководец на ротата за защита е старши лейтенант Слави Славчев от 38-ми механизиран батальон на бригадата. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР