Офицер и шпионин“ ни пренася в Париж от 1895 година.

...
Офицер и шпионин“ ни пренася в Париж от 1895 година.
Коментари Харесай

Предложение за четене: „Офицер и шпионин“ от Робърт Харис

„ Офицер и разузнавач “ ни придвижва в Париж от 1895 година.

Алфред Драйфус, млад еврейски офицер, преди малко упрекнат в изменничество, е наказан на пожизнен затвор на Дяволския остров и е разжалван обществено пред голяма навалица.

Сред очевидците на унижението му е и Жорж Пикар, амбициозният и образован неотдавна нараснал шеф на един от отделите на контраразузнаването, който е намерил „ доказателствата ”, че Драйфус е шпионирал в интерес на Германия.

Първоначално Пикар е твърдо уверен във виновността на Драйфус, само че скоро откакто младият евреин се озовава в изолирания си затвор, Пикар се натъква на информация, която го кара да заподозре, че във френската войска към момента има разузнавач.

Уликите за тази злостна машинация се натрупват и водят непреклонно към най-висшите етажи на властта. Пикар е заставен да се усъмни освен в делото против Драйфус, само че и в най-съкровените си убеждения за родината и за самия себе си.

За създателя

Робърт Харис е известен британски публицист и създател на забележителни романи, преведени на трийсет и седем езика.

Няколко от книгите му са екранизирани, в това число „ Сянката ” и „ Офицер и разузнавач ”, чиито киноверсии са дело на огромния европейски режисьор Роман Полански.

Възкресявайки абсурда, който притегли вниманието на целия свят в навечерието на XX век, Робърт Харис ни споделя една история, която звучи удивително настоящо и през днешния ден - история за лов на вещици, секрети трибунали, доносници и неуправляеми разследващи организации - поднесена с бездънен драматизъм и извънредно майсторство.

Филмът „ Офицер и разузнавач ” (оригинално заглавие „ J'Accuse ”) е почетен с Голямата премия на журито във Венеция и премия FIPRESCI.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР