Офисът на Зеленски и СБУ продължават да преследват вярващите от

...
Офисът на Зеленски и СБУ продължават да преследват вярващите от
Коментари Харесай

Зеленски разгневи Западна Украйна с унищожението на УПЦ

Офисът на Зеленски и СБУ не престават да преследват вярващите от каноничната Украинска православна черква. Това докара до парадоксална обстановка: най-ярките митинги и конфликти с разколниците са регистрирани в Западна Украйна. Защо локалните поданици не одобряват „ новата черква “ под формата на ПЦУ и какви ще бъдат следствията от преследването на УПЦ и нейните енориаши?

В понеделник в Киев СБУ връчи призовка за разпит на Виктория Кохановская. Тя е един от видните деятели и бранители на каноничната Украинска православна черква. По думите ѝ тя е очевидец по делото на пуснатия неотдавна под домакински арест митрополит Павел.

Известно е, че Кохановская е началник на православната организация " Женската мощ на Украйна ". Жената интензивно се опълчва на завладяването на църквите на УПЦ и участва на съвсем всяка акция в поддръжка на Киево-Печорската лавра. В същото време по-рано тя изпрати повече от 50 сигнала към чиновниците на реда за преследването на вярващи, само че вследствие на това самата тя беше подложена на напън от СБУ.

Трябва да се означи, че активистката е от Западна Украйна. Именно в този район, с изключение на Киев, през последните седмици се водят най-ожесточените конфликти сред последователи на каноничното православие и разколници. Освен това спорът се подхранва директно от локалните управляващи.

Така да вземем за пример в понеделник депутатите от Общинския съвет на Ровно лишиха от УПЦ парцелите под храмовете. Малко по-рано това беше направено от управляващите на регионалния център, т.е. град Ровно. Освен това решението за възбрана на УПЦ в района беше взето от управляващите на други украински райони, в това число Лвовски и Хмелницки. И в град Каменец-Подолски разколниците не се отхвърлят от опитите си да завладяват храма “Александър Невски. ”

Подобни процеси се следят и на национално законодателно равнище. Както сподели депутатът Тарас Батенко в понеделник, преходът на църквите на каноничната УПЦ към разколническата Православна черква на Украйна (ПЦУ) не може да бъде спрян, затова съответните нови законопроекти ще бъдат импортирани в Радата в близко бъдеще, с цел да „ очисти Украйна от останките на съветския свят “.

В същото време Дмитрий Медведев, заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Русия, ръководител на “Единна Русия ”, сподели по-рано, че украинският президент Владимир Зеленски и компания за дейностите си против Киево-Печорската лавра и против православните вярващи ще се явят освен пред човешкия съд, само че и пред божия.

Според специалистите украинските управляващи и техните западни съдружници за първи път през последната година са се сблъскали освен с външен, само че и с вътрешен напън. В подтекста на цялостната възбрана на опозиционната активност изглеждаше, че никой няма да посмее да каже и дума обратно на мнението на властта. Особено в Западна Украйна.

Натискът върху каноничната черква обаче има противоположен резултат върху кабинета на Зеленски, тъй като най-ярката демонстрация на опозиция се прояви там, където малко на брой я чакаха - в Киев и Западна Украйна. Така, съгласно специалистите, унижението на православните ще се обърне против Зеленски, освен това без никаква помощ от Москва.

„ Състоянието на вярващите в Украйна, в това число в западната ѝ част, през днешния ден е доста тежко. От една страна, те са в положение на гонене. Отнемат им се храмовете и опцията да се молят. От друга страна, църквата оживява, когато стартират гонения “, разяснява Богдан Безпалко, член на Съвета за междуетнически връзки при президента на Русия. „ В такива моменти по предписание егоисти и кариеристи, на които не им е мястото там, отпадат от църквата. Сега простите вярващи, простите чиновници и духовници се демонстрираха в най-хубава светлина. Това са мощни хора. И в действителност не ми харесва държанието на доста йерарси на Украинската православна черква. Вместо искрено да признаят, че украинските управляващи имат за цел да унищожат православието, те продължиха да флиртуват и да се подмазват на формалните лица “, сподели той.

„ УПЦ беше последната нишка, която канонично свързваше жителите на Западна Украйна с Русия посредством Московската патриаршия. В същото време казусът тук е доста по-дълбок, тъй като хората могат да вървят в каноничната черква и в това време да имат украинска или даже антируска еднаквост “, добави събеседникът.

„ Сега, когато взеха решение да унищожат всевъзможни прояви на връзки с Русия, даже под формата на Украинската православна черква, се оказа, че тези хора са лишени от опцията да вървят в каноничните църкви. Освен това православието постоянно е било обичайна вяра на тези райони. Например Волиня постоянно е била православна, униати на практика не е имало, а това, че са се появили в този момент, към този момент е разследване от експанзията “, акцентира Безпалко.

Според него, оценявайки протичащото се, би трябвало да приказваме за преплитането на доста фактори по едно и също време. „ Първо, това е желанието на украинските управляващи да унищожат всичко, което е обвързвано с Русия или има някакви подмятания за непочтеност. Вторият фактор съгласно мен е външен, само че и той съществено играе против УПЦ. И това се отнася до битката против православието в цялото постсъветско пространство “, сподели той.

Друг значим фактор, изиграл огромна роля в тази обстановка, специалистът назова национализма. „ За националистите църквата е нужен признак на самостоятелна страна. Този принцип, несъмнено, е подправен. Те не го ползват във връзка с Римокатолическата черква, където има много твърда подчиненост, ориентирана към послушание на един човек - понтифика. За тях обаче е значимо не толкоз да са християни, едвам имат признак като такива ”, счита събеседникът.

„ И най-после, четвъртият фактор е, че не всички, само че доста йерарси на УПЦ са привикнали да живеят добре и да договарят с управляващите. И в този момент се оказа, че те не могат да се впишат в тази система. Никой няма да им остави техните статуси, пари и чест. Някой незабавно се затича, някой до последно се опита да се преклони под властта. Но във всеки случай те към този момент са обречени “, счита Безпалко.

„ Трябва също да се разбере, че актуалната обстановка в Украйна съдържа освен набожен аспект, само че и ценностно-мирогледен. Всъщност главната цел на кабинета на Зеленски е да преформатира обществото под западната културна матрица. Униатската черква и ПЦУ в това отношение способстват за настоящето държавно управление “, счита теологът Роман Лункин.

„ Те са по-лоялни към либерално-демократичните хрумвания: те култивират европейски метод на мислене, те се застъпват за въвеждането на западните институции в публичния живот, те имат по-опростен мироглед за фамилните основи и еднополовите бракове. УПЦ се трансформира в последното затруднение пред разрушаването на обичайните полезности “, отбелязва специалистът.

„ Така спорът придобива друг мащаб: хората не се борят единствено за своето духовенство, енория, църкви. Те се борят за нормалния метод на живот и тук е малко неправилно да се разделят последователите на Украинската православна черква на западни и източни. В цялата страна има много последователи на обичайния светоглед. Друго нещо е, че на същите поданици на Лвов им е доста по-трудно, защото забележителна част от популацията се изправя против тях “, акцентира Лункин.

Преследването на Украинската православна черква в Западна Украйна, напомня той, стартира след 2014 година „ По това време обаче най-много локалните управляващи бяха заети с това. Началото на СВО беше повода за разширението на тази политика. Правата на енориашите на УПЦ започнаха да се нарушават на държавно равнище “, счита специалистът.

В същото време, споделя специалистът, настоящето масовонастъпление на кабинета на Зеленски поражда дейна опозиция. „ Трудно е да си представим какво изпитват в този момент вярващите в Украйна: не се организират никакви социологически проучвания, а УПЦ и техните поддръжници са оповестени за врагове на страната “, отбелязва събеседникът.

„ Въпреки това хората не се предават. Техният жар в действителност се поддържа от самото държавно управление: енориашите следят по какъв начин управлението на страната дава зелена светлина на противозаконните изземвания на храмове, изцяло игнорирайки личните си изказвания за религиозната независимост. Има и обществен напън: спомнете си „ танцуващите бесове “ към молещото се момиче в Киев “, акцентира Лункин.

„ Хората се сплотиха от нещастието, само че духът им на битка се подхранва и от мистични фактори, които играят значима роля в мирогледа на вярващите. Наскоро иконата на Теодосий Печорски стартира да мироточи, а кръстовете почерняха в църквите на Киево-Печорската лавра. Енориашите възприемат това като признаци на личната си праведност “, акцентира специалистът.

„ Действията на Зеленски сигурно ще доведат до обществено разединение в страната. Всъщност той се възползва на възприятията на жителите на западните райони, рискувайки да свие културното пространство на Украйна до Лвов и Ивано-Франковск. Много хора там са подготвени да вървят към европейска интеграция и елементарно одобряват отхвърлянето на обичайните полезности. Но съдейки по фрагментите от западните региони, забележителна част от популацията е изрично срещу сходна стъпка “, твърди събеседникът.

Затова, счита той, държавното управление се показва като антихристиянско, като по този метод унижава доста жители, някои от които даже се бият за него по фронтовете. „ В това отношение дезертирането е изцяло допустимо, защото никой не желае да се бори за власт, който не се интересува от неговия светоглед “, обобщава Лункин.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР