Офисът на Twitter в Брюксел вече не съществува, което може

...
Офисът на Twitter в Брюксел вече не съществува, което може
Коментари Харесай

Ще може ли Twitter да покрие новите изисквания на ЕС за съдържание?

Офисът на Twitter в Брюксел към този момент не съществува, което може да затрудни компанията да се придържа към новите разпореждания на Европейския съюз по отношение на модерирането на наличие. Броят на хората, заети в офиса, спадна от шест на двама, откакто новият притежател Илон Мъск понижи на половина работната мощ на организацията. Останалите двама ръководители, Джулия Мозер и Дарио Ла Наса, са напуснали предходната седмица, съгласно Financial Times - тъкмо когато Мъск прикани чиновниците да се ангажират с неговата визия за " хардкор " Twitter 2.0 или да изоставен.

Мозер и Ла Наса отговаряха за публичната политика на Twitter в Европа, както и за това да обществената мрежа да съблюдава регламентите на Европейски Съюз против дезинформацията и Закона за цифровите услуги (DSA). Това законодателство влезе в действие предходната седмица и ще се ползва за компании от февруари 2024 година То дава на европейските държавни управления и институции повече власт върху това по какъв начин платформите модерират наличие и по кое време софтуерните компании би трябвало да отстраняват нелегално такова. Платформите ще би трябвало да бъдат транспарантни по отношение на аргументите за решенията си за модериране на наличие, а засегнатите консуматори ще имат право да ги оспорват.

Ако Twitter не съблюдава разпоредбите на DSA е изправена пред тежки евентуални наказания. Регулаторите могат да глобят Twitter с до 6% от световния ѝ оборот или даже да забранят платформата. Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон към този момент предизвести Мъск, че Twitter би трябвало да съблюдава наредбите на Съюза за наличието.

В четвъртък, Мъск разгласи, че „ общата концепция “ е да се лимитират разпоредбите за модериране до „ нелегално наличие “. Но наредбите за това кое наличие е законно могат да варират доста според от юрисдикцията (Германия има много строги правила за обществените медии, например) и съществуването на по-малко личен състав, отдаден на спазването на законите, може да затрудни компанията и да ѝ коства доста.

„ Притеснена съм от новината за уволнението на толкоз огромен брой чиновници на Twitter в Европа “, разяснява Вера Йоурова, вицепрезидент на Европейски Съюз, който дава отговор за битката с дезинформацията, пред Financial Times. „ Ако желаете дейно да откривате и предприемате дейности против дезинформацията и пропагандата, това изисква запаси. Особено в подтекста на съветската дезинформационна война, чакам Twitter изцяло да зачита законодателството на Европейски Съюз и да съблюдава своите задължения.

Междувременно няколко сенатори от Демократическата партия към този момент желаеха от Федералната комерсиална комисия да дефинира дали компанията не е нарушила законите за отбрана на потребителите с въвеждане на новите функционалности за модериране на наличието. Преди време от FTC оповестиха, че „ наблюдават последните събития в Twitter с дълбока угриженост “.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР