offnews.bgТЕЦ Република в Перник символично се превърна в музей. Активисти

...
offnews.bgТЕЦ Република в Перник символично се превърна в музей. Активисти
Коментари Харесай

Екоактивисти настояват за отказ от въглищата

offnews.bg

Топлоелектрическа централа „ Република " в Перник алегорично се трансформира в „ музей ". Активисти на „ Грийнпийс " настояха да стартира необятен публичен спор за бъдещето на енергийната система на България, иницииран от министър-председателя, министъра на енергетиката и министъра на околната среда.

Демонстрацията се състоя в Перник, тъй като в града се намира най-старата функционираща въглищна централа в България и в Европа. Градът е бил един от главните центрове на въглищната промишленост в България – бранш, който е имал значима роля за развиването на страната, само че към този момент е стопански неблагоприятен, замърсява и способства за измененията в климата. Включиха се 20 деятели от България, Румъния, Хърватия и Унгария, които се застъпиха за правото на чист въздух и за обективен преход оттатък въглищата.

„ Вярваме, че България може да се откаже от въглищата, като по едно и също време с това може да отдаде нужното почитание на тази промишленост, изиграла толкоз сериозна роля за развиването през 20 век. България е обаче единствената страна в Европа, в която диалогът за енергийна промяна към момента не е почнал и е време това да се промени, " съобщи Десислава Микова, координатор на акцията „ Климат и сила " на „ Грийнпийс " – България.

Време е въглищата да останат в предишното. Бъдещето е във възобновимата сила - тя е вероятното решение и на замърсяването на въздуха, и на климатичните промени. България страда от тежка потребност да стартира внедряване на нови технологии в производството на сила. Това включва даването на опция всеки един от нас да създава независимо сила от слънцето и вятъра, използване на ограничения за понижаване на потреблението не сила, умни електрически мрежи и други.

" Енергийна промяна неизбежно ще се случи. Крайно належащо е тази опция да се употребява за стабилно икономическо развиване на районите и основаване на различни работни места за заетите във въглищния бранш. За да се случи това, са нужни амбициозни и съответни решения на локално, районно, национално и европейско равнище, " добави още Микова.

Възможност за подобен спор, само че и за съответна финансова поддръжка дава Платформата за въглищни райони в преход на Европейската комисия. България е единствената страна в Европейски Съюз, която към момента не е част от тази платформа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР