„Офертата за седемте танкера е в рамките на рамковия договор

...
„Офертата за седемте танкера е в рамките на рамковия договор
Коментари Харесай

Седемте танкера бяха с цена 30 долара под европейския пазар

„ Офертата за седемте танкера е в границите на рамковия контракт и тя е наложителна. С други думи, в случай че България изиска тези танкери, предлагащата компания не може да откаже. За октомври и ноември бяхме подготвени с опция корабът да се паркира в Гърция. Не искахме да ги подпишем, тъй като не искахме в последните 2-3 дни на държавното управление да кажат. Те подписаха еди какви си газови контракти. Искахме да дадем късмет на идващия кабинет да направи оценка. Седемте танкера бяха с цена 30 $ под европейския пазар в този миг ", съобщи някогашният министър-председател на България Кирил Петков.

„ За 24 часа „ Газпром” спря подаването на природен газ, макар че имаме действителен контракт. 2 седмици по-късно към този момент имахме 2 кораба, които пътуваха към нас и бяхме договорили пристанище в Турция. С други думи, в средата на най-голямата рецесия,когато войната се разгаряше, за две седмици успяхме да паркираме корабите. Хубавото е, че седемте танкера идват дирено от производител. Най-голямата американска компания в света ги дава, няма медиатори. Само би трябвало да кажат 2 кораба отиват в Гърция през октомври и ноември, нататък се договарят с Турция, в случай че би трябвало. Аз потвърдих, че това може да се направи за две седмици”, разясни Петков в ефира на Нова.

По думите му България е имала алтернатива дали да купи американски полутечен газ.

„ Когато едната страна е задължена да ти продаде, а другата не е задължена да купи – това се назовава алтернатива. Тази алтернатива нормално коства пари. Успяхме да договорим това да не коства на България нищо”, сподели още някогашният министър председател.

На въпрос какъв брой би коствало това на хората, Петков съобщи следното:

„ Ако цената на корабите е с 30 $ под европейската, което е почти 30 евро, регазификацията и преноса не може да е повече от 10 евро. Това е таванът, който може да коства без значение от кой взимаш слотовете. С други думи договорихме с към 20 евро под пазарната цена алтернатива на България да го вземе. Като се разгласи спешния щаб за многото ужасно нещо, което идвало, в него не се предложения никой от „ Булгаргаз”. Никой не се обади на тази компания, която беше подготвена да отстъпи слота за октомври. Американската компания също не беше потърсена най-малко първата седмица. Въпросът е какво прави този спешен щаб по-точно? Да не се заключи октомврийският и ноемврийският транспортен съд е огромен риск. Когато завъртяхме крана и Борисов се упражняваше с нелепости, че няма нищо в крана. В него имаше към този момент налягане в гръцката връзка от 40 бара. Тогава акт 14 беше подписан, в този момент ни трябват акт 15 и 16. Те умерено могат да се издават от българските управляващи до края на август. Ако не проработи през септември газовата връзка с Гърция, в действителност ще настоявам, че има закъснение нарочно”, посочи Кирил Петков.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР