Офертата е да няма други промени спрямо сегашното правителство и

...
Офертата е да няма други промени спрямо сегашното правителство и
Коментари Харесай

ПП-ДБ поискаха от ГЕРБ да предложат взаимноприемлив премиер за втория мандат

Офертата е да няма други промени по отношение на настоящето държавно управление и да се подпише проектоспоразумението за промени

„ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) оповестиха решението си по отношение на втория изследователски мандат за държавно управление, който ще получат те . То бе изложено по време на пленарния спор в Народното събрание през днешния ден върху отхвърли на Мария Габриел да предложи кабинет с първия.

Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов изясни, че „ през днешния ден е един заоблачен ден за българската народна власт “. Дали ще пробие слънцето или ще последва стихия с градушка -  зависело от Народното събрание (НС).

От ПП-ДБ оферират на ГЕРБ да предлагат за министър председател взаимноприемлива кандидатура. Това следва да се случи до приемането на втория мандат, акцентира Атанасов. То произлиза от разпоредбите, заложени в Конституцията.

Атанас Атанасов изчете това, което " през днешния ден нашата парламентарна група адресира към сътрудниците от ГЕРБ " за втория изследователски мандат. 

" По решение на парламентарната група на коалиция " Продължаваме промяната - Демократична България " и органите на партиите в обединението ние потвърждаване готовността си да осъществяваме този мандат като народен, надлежно общ, с парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Готови сме да го създадем при съблюдаване на уговорките, които поехме взаимно преди девет месеца в идващите рамки: сключване от ръководителите на двете парламентарни групи на съглашението, съдържащо гаранции за промени в правосъдната система, регулаторите и службите за сигурност с ясни дати за осъществяване . Министър-председател - взаимноприемлива кандидатура, излъчен от парламентарната група на ГЕРБ-СДС " , съобщи Атанасов. Това бе последвано от бурни подигравателни възгласи от страна на " Възраждане " и Има Такъв Народ. 

Атанас Атанасов продължи: " Състав - актуалният състав на Министерския съвет, доколкото в границите на договарянията за осъществяване на първия мандат се откри, че страните не могат да реализират единодушие за промени в състава , по този начин, както се изисква според първичните ни взаимни задължения за образуване на ротационно ръководство в проектоспоразумението. Структура - опазване на досегашната конструкция на Министерския съвет. За да поясним: това не е покана за спомагателни договаряния отвън посочената рамка. Това е предложение с израз на подготвеност да осъществим уговорките, които поехме обществено преди девет месеца. Имаме парламентарен политически и цивилен дълг да предложим реалистична форма за попречване на нова парламентарна рецесия и го вършим. Дългът към България ни кара да сме виновни и да използваме и последния късмет , който ни дава Конституцията, и да създадем финален опит да не хвърляме страната в рецесия и поредност от избори . При отвод ние ще считаме, че сме изпълнили отговорностите си и ще върнем мандата несбъднат на президента. Очакваме формален отговор с вашето решение до датата на поканата за връчване на втори изследователски мандат от страна на президента. "

Атанасов в умозаключение уточни: " Когато преди девет месеца се сътвори държавното управление " Денков ", беше подписана и публично оповестена декларация за национално-отговорно ръководство. Аз няма да ви я чета цялата. В тази декларация беше записано, че след девет месеца позициите на министър-председател и заместител министър-председател ще се изпълнят на ротационен принцип. Това е записано. Всичко друго са допълнителни условия. "

Последваха нови подигравателни възгласи от страна на " Възраждане " и Има Такъв Народ, които заскандираха " още, още... ". 

Реплика на Атанас Атанасов пък направи Георги Свиленски от Българска социалистическа партия. Той разтълкува офертата на ПП-ДБ като молба към ГЕРБ , което било невиждано оскърбление. Оставало " Продължаваме промяната - Демократична България " да предложат Бойко Борисов за министър председател. Така ГЕРБ евентуално щели да се съгласят за общо държавно управление с втория мандат. 

Реплика направи и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова . Според нея ПП-ДБ молели Бойко Борисов " да им даде благодеяние " и " хапка от властта ". 

" Това беше обществено политическо харакири ", заключи Нинова. 

Думата за дуплика взе Атанас Атанасов. 

" На никого не се молим. Ние се съобразяваме с мнението на българския народ. Българският народ не желае избори . И ние, като изпратени от него в тази пленарна зала, сме длъжни да създадем всичко належащо, с цел да продължи ръководството на страната, а не да изпращаме хората още веднъж на избори, които... освен ще намразят нас, само че и вас " , уточни Атанасов. 

Малко по-късно прочувствено изявление направи и другият съпредседател на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков. 

" Това, което чухте от военачалник Атанасов, ще е най-голямата неточност, в случай че го видите като молба. Вие не разбирате ли, хора, че в политиката, както и в живота, най-важното нещо е да си спазваш думата. Най-важното нещо! Всяко деяние да го правиш не от боязън, не от лакомия, а от възприятие за дълг! И, сътрудници, няма да влизам изобщо в преговорни процеси, 20 дни полемики. Има нещо доста просто, поставено на масата, и има едно съглашение, в което се изисква промяна на правосъдната система не на хартия, не с хиляди реплики, а действително. Реално, през един транспарантен развой, през който целият български народ да бъде очевидец, че България може да има правосъдна система , която да дава отговор на никой освен на публичния интерес. Всички българи към този момент научиха, че така наречен регулатори - от тях зависи дали ще има монополи в магазините, каква ще е цената на тока! Всичко това е поставено в това съглашение. И в това съглашение няма делене, разделяне, взимане. Има транспарантен развой, през който всички български жители да могат да видят по какъв начин се избират тези хора! Не да са майки, не да са татковци на депутати, а да са чисти хора, които да пазят публичния интерес. В това съглашение, дами и господа, има тематиката за службите . 30 години тези служби работят за нещо друго с изключение на за сигурността на българските жители ", сподели Петков. 

Той акцентира, че преди девет месеца са се споразумели (с ГЕРБ) за 18-месечно ръководство с единствена смяна - ротация на министър председателите. Важно било да се държи на думата. 

Кирил Петков още веднъж загатна, че ГЕРБ не желаят да се подпишат под проектоспоразумението за промени и това е огромният проблем за Бойко Борисов и партията му.

Гледайте дебатите тук:





 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР