Одри Азуле има биография, която обединява Запада, арабския свят и

...
Одри Азуле има биография, която обединява Запада, арабския свят и
Коментари Харесай

Защо Одри Азуле може да е идеалният директор на ЮНЕСКО

Одри Азуле има биография, която сплотява Запада, арабския свят и еврейството: французойката с еврейско-марокански генезис може да стане идеалната генерална директорка на ЮНЕСКО – организация, която по статут е задължена да подтиква развиването на културата, образованието, науката и да сближава народите в мирното им развиване, написа Кристоф Хаселбах за " Дойче веле ".Азуле вероятно е най-подходящата фигура за настоящия миг: културната организация на Организация на обединените нации е разединена, както в никакъв случай до момента. Само преди месец Съединени американски щати и Израел оповестиха, че ще я изоставен. А Съединени американски щати, които са най-големият длъжник, стопираха да заплащат вноски още през 2011-а - откакто ЮНЕСКО реши да одобри палестинците за член на организацията. А също и като разследване на редица решения, свързани с опазването на палестинското културно завещание, които някои сериозни наблюдаващи дефинираха като антиеврейски.

Още историята на номинациите за новия общоприет шеф сподели ясно един спор: арабският свят се надяваше най-накрая да има собствен общоприет секретар, предлагайки двама претенденти – от Катар и Египет. След като Азуле изпревари представителя на Катар се очакваше, че мястото ще бъде заето египетския претендент. Той обаче бе упрекнат в антисемитизъм, заради което Азуле се оказа печелившата трета кандидатура.

" Гражданка на света "

45-годишната Азуле в този момент ще би трябвало да прояви цялото си майсторство да посредничи и да основава консенсусни позиции - качества, които тя посочи, когато аплайваше за поста. Самата тя се дефинира като " гражданка на света с корени от Мароко ". Баща ѝ, банкерът и политик Андре Азуле, е консултант на мароканския крал Мохамед, а преди този момент и на неговия татко Хасан. Майка ѝ е писателката Катя Брами.

Одри Азуле е възпитаничка на одобрените френски академии ENA и Sciences-Po, които приготвят фрагменти за управителни държавни позиции. Била е консултант по културните въпроси на Френската социалистическа партия, а до май 2017 – и министърка на културата при президента Франсоа Оланд.

" Приятелка на създателите "

Азуле разполага с известни поддръжници от културните и политическите среди, като немския режисьор Фолкер Шльондорф и английския сценичен режисьор Питър Брук. Хора, които я познават, я разказват като " другарка на създателите " и " брилянтен разсъдък ".

Азуле е изцяло наясно, че основаната през 1945 година ЮНЕСКО се нуждае от промени. Германия, да вземем за пример, упорства за повече успеваемост, бистрота и по-бързи дейности на управлението на културната организация. Още при номинирането ѝ от Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО преди месец Азуле даде обещание " да възвърне доверието на страните-членки към организацията ". Германският външен министър Зигмар Габриел ѝ пожела " доста сили и храброст за нужните промени ". Той счита, че Одри Азуле е точната фигура, от която се нуждае сега ЮНЕСКО.

Какво тъкмо счита да промени Азуле в културната организация на Организация на обединените нации към този момент не е ясно. Но водещата ѝ цел е доста амбициозна - самата тя я разказа, цитирайки едновремешния френски министър-председател и някогашен концлагерист Леон Блум (1872-1950): " ЮНЕСКО би трябвало да бъде моралната и интелектуална съвест на човечеството ".

Ще държи вратите отворени

Одри Азуле заменя българката Ирина Бокова на поста Генерален секретар на ЮНЕСКО и става втората жена в историята на тази организация, която поема управлението. ЮНЕСКО има 2 100 сътрудници и бюджет, който се мери с трицифрена сума в милиони. Задача на организацията е да се грижи за опазването на международното културно завещание, да подтиква образованието на девойките и дамите, да пази свободата на медиите и да координира научната активност по отношение на изследванията на климатичните промени.

Азуле към този момент загатна какво е мнението ѝ по отношение на напускането на организацията от страна на Съединени американски щати и Израел: " Смятам, че в настоящия миг на рецесия би трябвало повече от всеки път да влагаме в ЮНЕСКО, да поддържаме, укрепваме и реформираме организацията, а не да я напущаме ", сподели тя при номинирането ѝ за генерална директорка. Тя обаче счита да поставя и старания за връщането на тези страни в лоното на ЮНЕСКО. " За мен е доста значимо ЮНЕСКО да държи вратите си отворени ", съобщи тя откакто бе определена на поста.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР