Одобреният стратегически план на България е в размер на 5.6

...
Одобреният стратегически план на България е в размер на 5.6
Коментари Харесай

ЕК одобри Стратегическия план от 5.6 млрд. евро за българското земеделие

Одобреният стратегически проект на България е в размер на 5.6 милиарда евро.

Новата Обща селскостопанска политика, която ще стартира да се ползва от 1 януари 2023 година, има за цел да оформи прехода към резистентен, постоянен и съвременен европейски селскостопански бранш. В рамките на реформираната политика финансирането ще бъде разпределено по-справедливо сред стопанствата, с акцент върху дребните и междинните стопанства, както и върху младите аграрни стопани. Освен това земеделските стопани ще бъдат подкрепени да възприемат нововъведения — от точно земеделие до агроекологични способи за произвеждане. Като поддържа съответни дейности в тези и други области, новата ОСП може да бъде крайъгълният камък за продоволствената сигурност и земеделските общности в Европейския съюз.

Новата ОСП включва по-ефикасен и ефикасен метод на работа. Държавите от Европейски Съюз ще извършват национални стратегически проекти по ОСП, като съчетават финансиране за подкрепяне на приходите, развиване на селските региони и секторни стратегии. При правенето на своя стратегически проект по ОСП всяка страна членка избира всред необятен набор от интервенции на нивото на Европейски Съюз, като ги приспособява и насочва към характерните потребности и локалните условия. Комисията прави оценка дали всеки проект е ориентиран към десетте съществени цели на ОСП, които засягат общите екологични, обществени и стопански провокации. Плановете би трябвало да бъдат в сходство със законодателството на Европейски Съюз и следва също по този начин да способстват за постигането на задачите на Европейски Съюз в региона на климата и околната среда, избрани в тактиката „ От фермата до трапезата “ и тактиките за биологичното многообразие. ОСП ще се възползва от финансиране от Европейски Съюз в размер на 270 милиарда евро за интервала 2023—27 г.

Подпомагането на приходите заема значимо място в българския проект за понижаване на разликата в приходите сред земеделските стопани и служащите в други браншове. За да се реализира по-справедливо систематизиране на подпомагането, дребните и междинните стопанства ще получат преразпределително заплащане, а за по-големите стопанства ще се ползва таван от 100 000 евро. Над 600 милиона евро ще бъдат заделени за подкрепяне на секторите на месото, млечните артикули и плодовете и зеленчуците, които изпитват усложнения. По отношение на екологичните дейности проектът ще подсигурява, че над 80 % от обработваемата земя има минимална почвена завивка в чувствителни интервали, с цел да се усъвършенства качеството на почвата.

В проекта на България се плануват и характерни вложения за увеличение на площта за биологично земеделие. Финансирането за развиване на селските региони ще спомогне за справяне с провокациите, свързани с обезлюдяването, бедността и застаряването на популацията. Планът ще поддържа основаването на 9 413 работни места и 650 инфраструктурни вложения в селските региони. Те включват построяването или реконструкцията на водоснабдителни системи или реконструкцията на локални пътища, учебни заведения и детски градини. Повече от 5 200 млади аграрни стопани също ще получат специфична поддръжка за започване на активност.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР