Одобрението на Държавния департамент за продажбата идва около две седмици

...
Одобрението на Държавния департамент за продажбата идва около две седмици
Коментари Харесай

САЩ склониха да продадат на Турция софтуер за модернизация на нейните F-16

Одобрението на Държавния департамент за продажбата идва към две седмици откакто Турция се отхвърли от възраженията си против присъединението на Финландия към НАТО.

Анкара продължава да отхвърля да утвърди присъединението на Швеция към военния съюз. НАТО изисква единомислещо утвърждение за приемане на нови членове.

Турция също по този начин към момента желае да закупи 40 нови Ф-16 от Съединени американски щати, само че някои членове на Конгреса се опълчват на продажбата.

Турция изпадна в недружелюбност пред Съединени американски щати във връзка с покупките на високотехнологични военни самолети, откакто през 2017 година реши да придобие съветски ракети за противовъздушна защита, напомня АП.

Анкара беше изхвърлена от американската стратегия за създаване на изтребителя от последващо потомство Ф-35, а на турските чиновници в региона на защитата бяха наложени наказания. Съединени американски щати обявиха, че съветските ракети съставляват опасност за Ф-35 и изрично се опълчиха на потреблението им в границите на НАТО.

Одобрената през вчерашния ден продажба на програмен продукт ще разреши на Турция да обнови авиониката на съществуващия си флот от Ф-16. Държавният департамент съобщи, че модернизацията включва усъвършенствания в връзките и стратегиите за сигурност, като да вземем за пример системата за отбягване на наземни офанзиви. Дипломатическото ведомство на Съединени американски щати назова това " въпрос на оперативна съгласуемост и съществена сигурност на полетите " за Турция и нейните съдружници.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР