Одобрен е проектът на Закон за изменение и допълнение на

...
Одобрен е проектът на Закон за изменение и допълнение на
Коментари Харесай

Одобрен е проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за пазарите на финансови инструменти

Одобрен е планът на Закон за изменение и допълнение на Закона за пазарите на финансови принадлежности (ЗПФИ).

С него се вкарват в националното законодателство ограничения по използване на Регламент (ЕС) 2021/23 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2020 година по отношение на рамката за възобновяване и преструктуриране на централни контрагенти.

Централните контрагенти са следпазарни инфраструктури, които играят основна роля в клиринга на деривати като застават сред купувача и продавача (обикновено банки или други финансови институции) и работят като покупател за всеки продавач и продавач за всеки покупател. На двустранна основа, те понижават риска от контрагента, когато купувачът не е в положение да заплати цената или продавачът не може да достави скъпите бумаги. На многостранна основа, централните контрагенти понижават риска посредством прихващане на заплащанията, които всеки член в системата („ клирингов член “) заплаща или получава от всеки различен член. За да се понижи риска от верижно разпространяване на несъблюдение от страна на клиринговите членове, централните контрагенти са длъжни да разполагат със строги условия за присъединяване, да събират подобаващи първични и спомагателни обезпечения и да подържат гаранционен фонд.

В допълнение на тези условия, с Регламент (ЕС) 2021/23 се дефинират хармонизирани на равнище Европейски Съюз правила и процедури, свързани с възобновяване и преструктурирането на централни контрагенти, лицензирани в сходство с Регламент (ЕС) № 648/2012, както и разпоредбите, свързани със споразуменията е трети страни в региона на възобновяване и преструктурирането на централните контрагенти.

С утвърдените промени се предлага Комисията за финансов контрол да бъде избрана за способен орган по използването на рамката за възобновяване и преструктуриране на централни контрагенти, както и се дефинират пълномощията на министъра на финансите в процеса на преструктуриране на централните контрагенти.

Следва да се има поради, че понастоящем в Европейски Съюз са лицензирани да дават услуги 14 централни контрагенти, като в нашата страна няма открит и лицензиран от Комисията за финансов контрол подобен, все пак утвърдените промени в Закона се постановат с оглед основаването на условия в националното законодателство за използването на Регламент (ЕС) 2021/23.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР