ОДжей Симпсън почина на 10 април след битка с рака.Но

...
ОДжей Симпсън почина на 10 април след битка с рака.Но
Коментари Харесай

Възходът и падението на О Джей Симпсън

ОДжей Симпсън умря на 10 април след борба с рака.

Но медийната ера, настъпила с помощта на неговото наличие, сагата му и бялото му Bronco, продължава да бъде с нас.

Превърналият се в артист популярен бегач от НФЛ Симпсън беше незначителна звезда и част от кръга на последователите на славата в Лос Анджелис през 90-те години. Убийството на някогашната му брачна половинка Никол Браун Симпсън и нейния другар Рон Голдман на 12 юни 1994 година мигновено трансформира Симпсън в обект на национална обсесия; пет дни по-късно Симпсън не се предава, откакто полицейското ръководство на Лос Анджелис му подрежда да се съобщи по обвиняване в ликвидиране първа степен, и въвлича полицията в гонене с кола с ниска скорост, припомня variety.

Детайлите за това бяха сдъвкани, в това число от неотдавнашната двойна доза истории за О Джей - сериала на FX " Народът против О Джей Симпсън: Американска престъпна история " и документалния филм на Езра Еделман " O.J: Произведено в Америка ", излезли през 2016 година - и въпреки всичко те не престават да будят неразбиране. Преследването, което приключи с предаването на Симпсън, беше предрешено от разкриването на нещо, което беше изтълкувано като предсмъртно писмо на Симпсън. 95-те милиона души, които следиха преследването, нямаха никаква визия дали мъчителното развлечение - толкоз завладяващо, че се появи като картина в картината, прекъсваща излъчването на финалите на НБА по NBC - ще приключи с покруса или със Симпсън с белезници.

Тази медийна сензация онлайн - която се случва години преди локалните новинарски излъчвания в Лос Анджелис да се заемат с отразяването на преследването с коли - дава звук на цялото отразяване на процеса и на обществения живот на Симпсън след него. Решението на арбитър Ланс Ито да допусне телевизионни камери в правосъдната зала трансформира всеки участник в процеса (включително и най-много прокурор Марсия Кларк) в медийна звезда, само че Симпсън, който седи в центъра на всичко, е с най-високо напрежение.

Процесът функционираше като следващото гонене на ниска скорост - траял от януари до октомври 1995 година, той се развиваше задоволително методично, с цел да могат феновете всекидневно да се любуват на обратите в него (като прословутият миг " в случай че ръкавицата не пасва " се трансформира във древен момент). През цялото време феновете знаеха, че в края ги чака един или различен тип катарзис.

Оправдателната присъда на Симпсън, драматизирана от FX като ден на расова равносметка, разчетена извънредно друго от чернокожите и белите фенове на процеса, сложи началото на нов стадий от живота му. След края на кариерата си в НФЛ някогашният звезден бегач на USC се пробва да се занимава със спортни излъчвания и се занимава с актьорско майсторство със значими функции във филми като " Козирог 1 " от 1977 година и " Голият револвер " от 1988 година и неговите продължения. През 80-те и началото на 90-те години на предишния век той е на всички места по малкия екран като рекламно лице на услугата за отдаване на коли чартърен Hertz и други артикули.

On April 10th, our father, Orenthal James Simpson, succumbed to his battle with cancer.

He was surrounded by his children and grandchildren.

During this time of transition, his family asks that you please respect their wishes for privacy and grace.

-The Simpson Family
— O.J. Simpson (@TheRealOJ32)
 

След като през 1995 година завършва грандиозният правосъден развой, Симпсън още веднъж се трансформира в звезда, само че се придържа към напълно друг тип популярност. Продължаващите му опити да трансформира известността си в пари - по-специално ужасяващият и блудкав медиен цирк към книгата " Ако съм го направил " от 2007 година - затвърдиха Симпсън като персона, която може да съществува единствено в Америка. Книгата, завършена като самопризнание за закононарушенията, които Симпсън постоянно е отричал, и обясняваща по какъв начин Никол Браун Симпсън и Рон Голдман биха били убити, беше посрещната с отвращение и омерзение, а плануваното особено изявление за Fox беше анулирано. Самата упоритост на Симпсън да откри погледа на камерата, нахално избирайки да играе, без да знае за какво въобще го излъчват, го трансформира в съвършен участник в продължаващото в страната риалити шоу.

В последна сметка лишаването му от независимост не е обвързвано с двете смъртни събития от 1994 година - през 2008 година той е наказан за въоръжен обир и похищение в странна, тъжна скица за кражба на лични спортни сувенири от търговци.

Деветгодишната му присъда пристигна вследствие на завладяващото предпочитание на Симпсън да има своя облик - облик, който може би единствено той е считал за заслужен по аргументи отвън абсурда. След предварителното му освобождение през 2017 година следенето на Симпсън става все по-неприятно, защото инцидентни видеоклипове, в които мъжът споделя мислите си по разнообразни въпроси, се трансформират в съществена част от новините в TMZ.

През 2020 година да вземем за пример той моли игрищата за голф да останат отворени по време на пандемията COVID-19; отразяването на голф игрищата на свободен Симпсън след оправдателната му присъда от дълго време е проблем за тези, които считат, че той заслужава да бъде в пандиза.

Той беше по едно и също време фигура, чието дългогодишно наличие в американския живот с течение на времето се усещаше от мнозина като все по-досадно увещание за отказана правдивост, и карта за казване на всичко, която нямаше нищо срещу да бъде гъз на някоя ужасна смешка, стига да остане пред камерата.

Всичко това оказа помощ да се зададе звук в годините след процеса. По време на преследването с кола Симпсън изглеждаше в положение на извънредно терзание, само че нежеланието му да се съобщи наподобява, в подтекста на останалата част от живота му, като наличие на разсъдъка, а не като полуда. През тези часове той, колкото и да е неуместно, е избягвал неприятности и е удължавал свободата си единствено заради нежеланието си да понижи скоростта.

Уроците, които културата ни научи от това, се криеха в гледането : милиони и милиони възприеха, че новините се описват най-добре като безпределно разтърсваща, подхранвана от звезди драма и че тези, които основават новините, могат да намерят най-хубавото си преимущество, като се отнасят към ролята си в тях като към звезда, която намира своята светлина.

Всеки ден - най-малко откогато двата плана на Симпсън се излъчиха за първи път, през последвалата 2016 година - е гонене с мудна скорост. И всички ние сме приковани.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР