Одитният комитет ми даде информация, че в Търговския регистър т.е.

...
Одитният комитет ми даде информация, че в Търговския регистър т.е.
Коментари Харесай

Кирил Петков: Две от осемте фирми са взели кредит на по-ниска лихва от ББР

Одитният комитет ми даде информация, че в Търговския указател т.е. обществена информация и не е разобличаване на банка, се вижда, че две от кредитополучателите от топ 8 на Българската банка за развиване са се финансирали на доста по-добри лихвени условия, в сравнение с предходните им заеми. Разликата в лихвите е с към 5% ". Това разгласи пред БНР служебният министър на стопанската система Кирил Петков. " Техномаркет " (компанията е свързвана с някогашния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски) е получил заем с рента 2%, а преди ББР лихвата му е била 7%. При " Транспект " виждаме вместо 9% от предходен техен заем - 4%, бяха думите на Петков. Според него, в тази ситуация с ББР ставало въпрос за " теч на държавни пари ".

Петков посочи, че предложенията за лихвите са на Управителния съвет на банката. Според досегашните изказвания на остарялото управление на банката и фирмите, те са взели по-високи лихви от държавната банка. Това стана ясно, откакто служебния министър упрекна ББР, че е раздала над 1 милиарда лева като заеми на осем огромни компании вместо да кредитира дребен и междинен бизнес. „ Банката е прекомерно ликвидна от позицията, която я виждаме. Въпросът е по какъв начин се употребяват средствата, и то обществени. Тази банка има ангажимент към обществото. Целта ѝ е да дава заеми на дребни и междинни предприятия, които не могат да се финансират от търговски банки, тъй като са прекомерно новаторски, прекомерно нови ", добави Кирил Петков. " В момента би трябвало да работим с останалия запас в банката, с цел да създадем възобновяване на дребния и междинния бизнес в България. Когато 1 милиарда лв. от твоите пари се изхарчват, не е неприятно да се загрижиш за какво. Като принципал към този момент втора седмица се боря да видя къде са отишли 1 милиарда лв. от парите на данъкоплатците ", сподели още Петков пред БНР.

Финансовият министър има вяра, че Надзорният съвет на ББР ще може да бъде заменен. A Петков посочи, че ръководителят на Надзорния съвет може и към този момент го прави - да подаде за нова оценка на уволнените към този момент двама членове пред Българска народна банка и Българска народна банка да се съгласи да бъдат заменени. Иначе по разпоредбите в този момент промяната на Надзорния съвет на ББР става като актуалният Надзорен съвет си предлага заместниците, а Българска народна банка би трябвало да ги утвърди и има период от 60 дни да го стори. Но има още веднъж измама - с цел да се направи оценката на двамата уволнени от Надзора, Управителният съвет на ББР би трябвало да утвърди 5000 лв. заплащане за тази цел. Това още не е сторено - пратени са спомагателни въпроси до финансовия министър, а той сподели, че въпросите били (за него) " безусловно нелогични ". Отговорът на тези въпроси ще бъде даден на 31 май, сподели Петков. " Вече втора седмица се боря да видя къде е отишъл 1 милиарда от парите на данъкоплатците ", оплака се той и описа, че новият одитен комитет е бил посрещнат от HR на ББР с условие да се подпише единодушие, че в случай че се изнесе информация, в това число до самия министър, всеки дължи 200 000 лв. за нарушена дискретност. Цял ден при влизането на новия одитен комитет компютърът в ББР не бил генерирал нужните данни - в действителност нито едно късче информация, по думите на Петков.

Петков приказва и за своята предистория - той уточни, че е приел поканата на Румен Радев, макар етикета " прокремълски ", тъй като му е омръзнало 14 години да върви по всевъзможни митинги, защо ли не и да усеща, че от 14 години - откогато се е върнал в България, не е усетил да се подобряваме по този начин, както би трябвало като капацитет. " Мисля, че образованието ми в Харвард много ми оказва помощ ", добави той.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР