Одитният комитет ми даде информация, че в Търговския регистър се

...
Одитният комитет ми даде информация, че в Търговския регистър се
Коментари Харесай

Две от 8-те топ фирми на ББР получили по-ниски лихви, в сравнение с предишни кредити

„ Одитният комитет ми даде информация, че в Търговския указател се вижда, че две от компаниите от топ 8 на Българската банка за развиване са се финансирали на доста по-добри лихвени условия от предходните им заеми... Разликата в лихвите е към 5%. „ Техномаркет “ е получил заем с рента 2%, а преди ББР лихвата му е била 7%. При „ Транспект “ виждаме вместо 9% от предходен техен заем - 4% “. 

Това заяви пред БНР служебният министър на стопанската система Кирил Петков и разясни, че предложенията за лихвите идват от Управителния съвет на банката. По тематиката за ББР той добави: 

„ Банката е прекомерно ликвидна от позицията, която я виждаме. Въпросът е как се употребяват средствата, и то обществени. Тази банка има ангажимент към обществото. Целта ѝ е да дава заеми на дребни и междинни предприятия, които не могат да се финансират от търговски банки, тъй като са прекомерно новаторски, прекомерно нови. В момента трябва да работим с останалия запас в банката, с цел да създадем възобновяване на дребния и междинния бизнес в България... Когато 1 милиарда лв. от твоите пари се изхарчват, не е неприятно да се загрижиш за какво. Като принципал аз към този момент втора седмица се боря да видя къде са отишли 1 милиарда лв. от парите на данъкоплатците “. 

В предаването „ Политически НЕкоректно “ министърът очерта и пътя по промяна на Надзорния съвет на ББР:  

„ Вярвам, че ще имаме опция за промяна на Надзорния съвет, ще можем да прегледаме работата на УС и да имаме и там кадрови решения... Хората за новия Надзорен съвет са огромни експерти и се надявам, че ще създадат целесъобразността ѝ да бъде оптимално добра за интереса на дребните и междинните предприятия “. 

Министър Кирил Петков уточни и две други „ притеснителни места “, върху които е предпочитаният фокус на работа - Държавната консолидационна компания и Българската организация за обезпечаване. 

Петков показа още: 

„ Единствената ми цел е България да напредне и да направи един завой от тази липса на държавност... Аз правя оценка образованието си в Харвард. Там съм учил по какъв начин една страна да се направи от бедна в богата. Институциите са най-важното нещо, с цел да има скок. Има компликации в първите дни, само че веднъж преодолеем ли ги, ще стартираме да вършим позитивните неща “. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР