Одеса. Тържествено бе отбелязана 160-ата годишнина от създаването на Болградската

...
Одеса. Тържествено бе отбелязана 160-ата годишнина от създаването на Болградската
Коментари Харесай

Тържествено бе отбелязана 160-ата годишнина от създаването на Болградската гимназия „Г. С. Раковски“

Одеса. Тържествено бе маркирана 160-ата годишнина от основаването на Болградската гимназия „ Г. С. Раковски “. Събитието стартира с химна на България и този на Украйна. В него взеха присъединяване две български делегации. Едната, предвождана от премиера Бойко Борисов, а другата от вицепрезидента Илияна Йотова. В своето слово във връзка празника на гимназията министър председателят Бойко Борисов разгласи, че 150 хиляди лева за материално-техническо съоръжение са към този момент в сметките на Болградската гимназия. Борисов изясни, че на срещата си с украинския си сътрудник са се договорили Украйна да даде постройка за българско учебно заведение в Одеса, а нашата страна да даде такава в България за украински културен център. Борисов посочи, че в новия бюджет на страната е заложено по 30 деца от гимназия „ Г. С Раковски “ да идват на лагер в България и пет учители от учебното заведение да се приготвят в страната. Премиерът употребява опцията да честити и Международния ден на учителите.
Вицепрезидентът Илияна Йотова разяснява, че историята на гимназията е част от историята на България. „ Искам да се обърна към представителите на нашите общности, на българските общности в Бесарабия - уважаеми сънародници тъкмо през днешния ден е времето да почетем паметта на тези, които преди 200 години пристигнаха в тези земи, търсейки своята нова татковина “, сподели Йотова. По думите ѝ тези хора са разбрали, че образованието е най-важно.
На събитието участва и вицепремиерът Валери Симеонов , който съобщи, че т празникът на Болградската гимназия е на цяла Бесарабия. „ Скъпи сънародници, преподаватели, възпитаници, скъпи български другари и украински също посетители и другари. За мен също е висока чест да участвам тук на този огромен празник “, сподели Симеонов. Заедно със Симеонов в делегацията бе и министърът на образованието Красимир Вълчев. Събитието почете и украинският президент Петро Порошенко , който уточни, че Болградската гимназия има неповторими учители и те пазят нейния неповторим дух. Порошенко благодари на България за поддръжката по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Агенция „ Фокус “ напомня:
През юни държавното управление отпусна 150 хиляди лева безплатна финансова помощ на Болградската гимназия, защото тази година се навършват 160 години от основаването й. Болградската гимназия „ Георги Сава Раковски “ е първата българска гимназия от Възраждането. Тя е основана през 1858 година от молдовския княз Никола Богориди. Той издава хрисовул за основаването на Болградско централно учебно заведение, като в детайли урежда неговия статут, финансиране и ръководство. Училището носи името на българския бунтовник Георги Раковски. Той е част от делегацията, която упорства за основаването на учебното заведение. Идеята е просветното средище да бъде налично както за българските преселници, по този начин и за всички други искащи да учат там, без значение от материалното им състояние. Условието е възпитаниците на гимназията да са православни, като преподаването по всички предмети става на български и румънски език. Първият шеф на гимназията е Сава Радулов. Сред възпитаниците на Болградската гимназия са българския бунтовник Ангел Кънчев, ген. Данаил Николаев и Александър Малинов, който е три мандата министър-председател на България през 20 век и доста други. От 2013 година към гимназията съществува и музей, който е единственият в района, който споделя за историята на учебното заведение.
Българското етническо наличие в Бесарабия датира от Средновековието. По-значително то става в края на 18 и началото на 19 век.
Българите са третата етническа група в Одеса след украинците и румънците. В Одеска област има редица села, учредени от българи. Такова е село Камчик, или по-известно измежду локалното население като Зоря. То е учредено през 1831 година Друго такова село е Димитровка, учредено 10 години по-рано през 1821 година Там българите са етносът, който заема второ място по бройка, сочат данните от преброяването през 2001 година
Деница КИТАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР