Одеса е една от областите в Украийна, приютили значителен брой

...
Одеса е една от областите в Украийна, приютили значителен брой
Коментари Харесай

"Едно момиченце не искаше да говори с никого": Център в Одеса се грижи за деца, напуснали домовете си

Одеса е една от областите в Украийна, приютили забележителен брой разселени украинци от други елементи на страната. По данни на Организация на обединените нации новорегистрираните от началото на войната са минимум 240 хиляди за региона, като 60 хиляди от тях са тук в самия град. Сред зародилите въпроси е консолидираното на децата в детски градини и учебни заведения, както и оправянето с посттравматичния им стрес.

Всеки ден по десетина деца сред 5 и 10-годишна възраст посещават център в Одеса. След пандемията войната нанася втори тежък удар върху образованието на по-малките, изключително на тези, които са били принудени да изоставен домовете си.

Девет дрона, изпратени над Одеса, са били свалени

„ Имахме момиченце, което не искаше да контактува с никого – нито с връстници, нито с учители. Комплексната работа с психолозите доста оказа помощ и то към този момент поддържа връзка “, разяснява Марат Абдуллаев, създател и шеф на центъра.

В него има деца от регионите на Бахмут, Херсон, Николаев, Донецк и Луганск. Освен преживения стрес от бомбардировките и бягството, някои от тях страдат за бабите и дядовците си, останали надалеч.

За 8-годишната Маша през днешния ден е първи ден.

Всяко съветско име, даже на стихотворец, звучи все по-болезнено за харковчани

„ Ще има опция за обществени контакти – да се почувства дейна и свободна и да се приспособява. Понякога децата не желаят да споделят пред възрастните, уповавам се тук, измежду другите да се отпусне... “, разяснява Полина Немченко, родител.

Редом с уроците по главните учебни предмети, тук се редуват разнообразни интензивности и игри. Психлог е отсреща за самостоятелни съвещания.

Всяко съветско име, даже на стихотворец, звучи все по-болезнено за харковчани

„ В началото на занятието ги питаме с какво въодушевление идват. И защо мечтаят. Много е тежко да чуете фантазиите на нашите деца - да свърши войната, родителите да се върнат вкъщи. В края на деня виждаме, че те към този момент се смеят, стартират да се майтапят, групата се сплотява “, разяснява Татяна Абдуллаева, началник на детския център.

След няколко месеца в центъра децата усъвършенстват резултатите си в учебно заведение. А знаейки, че те са в сигурност, родителите им могат последователно да изградят новия си живот в новия град.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР