очти никой не се спира край гроба на 18-годишната Ипек

...
очти никой не се спира край гроба на 18-годишната Ипек
Коментари Харесай

DW: "Ако това се беше случило на твоята дъщеря, щеше ли да пуснеш този убиец на свобода?"

очти никой не се стопира край гроба на 18-годишната Ипек Ер от южноанадолското село Курукавак. Мнозина в родното ѝ място считат, че събитията към гибелта ѝ са позорни. Съдбата на девойката обаче провокира огромен отзив отвън района - още повече, че таман в този момент Турция е на път да се откаже от Истанбулската спогодба, чиято цел е да пази дамите от принуждение, написа.


"Ако това се беше случило на твоята щерка? "

В средата на август Ипек Ер умря от раните си, откакто лежа няколко седмици в болница. Тя беше пробвала да се самоубие с ловджийска пушка. Предполага се, че Ипек е била изнасилена от приятеля си Муса О., което я е предиздвикало да предприеме обезверената стъпка. След насилието против нея тя се обръща към полицията и подава тъжба против насилника. Мъжът е арестуван, само че не след дълго още веднъж е пуснат на независимост.

Случаят придобива гласност посредством обществените медии, а възмущението от освобождението на Муса О. е толкоз огромно, че различен прокурор подрежда някогашният другар на Ипек още веднъж да бъде задържан. Муса О. е уволнен от жандармерията, в която е служел до тогава, само че съдията, разглеждал делото в Сиирт - град с преобладаващо арабско-кюрдско население - още веднъж отсъжда в негова изгода и го пуска на независимост.

Бащата на момичето Фуат Ер не желае да се помири с тази обстановка. Пред немската телевизия АРД той споделя: "На първо място бих попитал съдията: Ако това се беше случило на твоята щерка, щеше ли с чиста съвест отново да пуснеш на независимост този палач? ".

Около случая се подвигна доста звук. През октомври следва ново дело против някогашния жандармерист и то ще се гледа в Истанбул. Майката на Ипек, Хакиме Килинч, още занапред се тормози, че 23-годишният мъж може да се отърве без присъда.

Тъжна действителност в Турция

В Турция насилието против дами е част от всекидневието. Почти всяка седмица в обществените мрежи се разгласяват видеозаписи с отвратителни подиуми на принуждение, някои от които се правят даже на обществени места. Част от минувачите се намесват в интерес на жертвата, само че мнозина пренебрегват ставащото.

През 2019 в Турция са били осъществени над 470 убийства на дами. Правозащитни организации настояват, че броят им се усилва. Малкото останали самостоятелни медии в страната в последно време пишат по тази тематика по-често, тъй като ислямско-консервативното държавно управление на Партията на справедливостта и развиването (ПСР) желае да се откаже от така наречен Истанбулска спогодба. Нейната съществена цел - да усъвършенства отбраната на дамите от домашно принуждение. Крайно консервативното мюсюлманско приятелство "Исмаил ага " счита Конвенцията за "удар по ислямските полезности " и непрекъснато популяризира тази теза в Туитър.

Възмущение против подготвяния отвод от Истанбулската спогодба се породи даже из средите на ръководещата партия, в това число и в самото семейство на Ердоган. Най-малката му щерка Сюмейе, която е вицепрезидент на женската организация "Кадем ", е срещу излизането на Турция от Истанбулската спогодба. Смята се, че тя има въздействие над татко си. Дали ще успее да му повлияе, или ще въпреки всичко ще се наложи крилото на крайните ислямисти в ПСР? На този въпрос още няма финален отговор.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР