Очите на света са насочени към Катар в момента. След

...
Очите на света са насочени към Катар в момента. След
Коментари Харесай

Очите на света са насочени към Катар – сложен и красив

Очите на света са ориентирани към Катар сега. След откриването на петрола през 40-те години на предишния век тази дребна страна от Персийския залив се трансформира от дребен център за лов на риба и търговия в една от най-богатите (на глава от населението) страни в света. Преди няколко дни в Катар стартира Мондиал 2022, който няма да има нищо общо с досегашните.

Подхранван от приходите от нефт и природен газ, Катар се развива с невероятна скорост. Всичко от университети до търговски центрове, от петзвездни хотели до футболни игрища безусловно извира от пустинята.

Съвременен Катар е емирство в Близкия изток. Намира се на дребния полуостров Катар, на североизточния бряг на Арабския полуостров. Над половината от популацията на страната живее в столицата Доха. Останалите градове са разпръснати сред петролните рафинерии, които обезпечават на Катар по-голямата част от благосъстоянието му. Отвъд нефтените залежи, страната има своя дял от естествената хубост, като в западната ѝ част се намират превъзходни плажове, а грандиозни дюни обкръжават страната на юг.

Въпреки, че ислямът е преобладаващата вяра в Катар, обществото е освежаващо толерантно. Чужденците са свободни да практикуват други религии, а техните цивилен свободи се зачитат. Пресата също е измежду най-свободните в района.

Докато се приспособява към либерализацията, Катар не е изгубил надълбоко вкорененото си религиозно и културно завещание. Алкохолът се сервира единствено в хотелски питейни заведения и заведения за хранене, а работните календари се управляват от религиозни
празници като Рамадан. Традиционните спортове, като лов със соколи и надпреварване с камили са към момента доста известни занимания.
10 забавни обстоятелството за Катар:
1. В Катар няма съвсем никаква престъпност. През 2020 година беше разгласен за най-безопасната страна в света.

2. Националното ядене на Катар е мачбус (Machboos) или кабса. Представлява богато и ароматно оризово ядене, което идва от композиция от ароматни подправки. Има леко опушен усет. Поднася се с разнородни меса. Ястието е обичано в целия район на Арабско море.

 храна, ориз

3. Qatar Airways е най-хубавата самолетна компания в света. За шеста поредна година тя е оповестена за транспортьор №1 на планетата измежду 350 самолетни компании на по този начин наречените Оскари за авиация – премиите Skytrax World Airline Awards 2021.

 Катарски авиолинии, аероплан

4. Огромно жълто мече, от чиято глава се издига лампа живее на летището в Хамад. Lamp Bear, както назовават всички творбата на швейцарския художник Урс Фишер, е седем метров колос, изваян от бронз, който спокойно следи милионите туристи, минаващи през летището.

 lamp/bear, мече Катар

5. В Катар няма гори и е втората най-плоска страна в света след Малдивите.

6. Катар ще бъде първата арабска страна, хазаин на Световното състезание по футбол. То ще се организира през 2022 година. Катар е и най-малката страна, хазаин на Световно състезание до в този момент.

7. Националното животно е арабският орикс – чифтокопитен бозайник от семейство Кухороги. Наричан още бял орикс той е най-малкият и рядко срещан орикс в света.

 бял орикс

8. Само 12% от популацията са катарци. В началото на 2017 година популацията на Катар е 2,6 милиона души: 313 000 жители на Катар и 2,3 милиона емигранти. Освен това мъжете са три пъти повече от дамите.

9. Както в множеството арабски страни уикендът се пада в петък и събота.

10. Управляващото семейство Дома на Тани е на власт от 1868 година Шейх Ясим бин Мохамед ал Тани е създател на страната. В момента държавният ѝ глава е Емир Шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

 Шейх Тамим бин Хамад Ал Тани
Най-популярните места за посещаване:
Ал Кор

На 50 км северно от Доха се намира Ал Кор – умерено градче с красиви плажове. Там се намира най -голямата млечна плантация в Катар, която има зоологическа градина, детска площадка и несъмнено и уреди за конна езда.

Ал Зубара

На 104 км северозападно от Доха е Ал Зубара. Някога процъфтяващо перлено риболовно и комерсиално пристанище, сега Ал Зубара е отличен образец за търговски град в Персийския залив от 18 и 19 век и е обект на ЮНЕСКО за международно културно завещание. Най-голямата забележителност тук е крепостта Ал Зубара. Разположена на северозападния бряг, тази цитадела е единственият останал повсеместен градоустройствен проект на арабския търговски град.

 Ал Зубара, Катар

Пещерата Дал Ал Мисфир

Тази естествена забележителност е геологическо знамение. Дълбоката 40 метра пещера е образувана най-вече от нишковиден гипс, който е фосфоресциращ, което значи, че може да свети едва под ултравиолетова светлина. Намира се е на 40 км западно от Доха.

 Пещерата Дал Ал Мисфир

Столицата Доха

Културният и стопански център на Катар – Доха, е мястото, което посещават множеството туристи. Дестинация, която за нищо на света не би трябвало да изпускате е Крайбрежната алея Корниш. Бреговата линия е с дължина 7 километра и е под формата на полумесец. Започвайки от хотел Шератон  в единия край и завършвайки с  Музея на ислямското изкуство в другия, Корниш предлага страхотни гледки, отворени тревни площи и пристанище, от където можете да се качите на круиз.

 Катар

Катара, Доха

Специално построен архитектурен комплекс и културен център, Катара е хазаин на доста концерти, представления и изложения през цялата година. Има и добре поддържан публичен плаж, предлагащ водни спортове, дружно с заведения за хранене, кафенета и пазари.

Музей на ислямското изкуство, Доха

Красиво проектираният музей е една от най-емблематичните забележителности на Доха. Пространството вътре е ярко и ефирно, а сбирката му съдържа скъпи творби на изкуството от голям брой страни от ислямския свят и е безусловно спираща дъха. Отделете си много време за него. Външната тераса е идеална за вечерно пиво, ресторантът с три звезди Мишлен също си заслужава да бъде посетен.

 Катар

Пазарът в Доха

Идеален за хора, които обичат да се пазарят. Там могат да се намерят отлични близкоизточни артикули от парфюми до подправки и килими. Вътре има обичаен пазар за соколи, посетителски център, както и голям брой заведения за хранене. Оригиналната постройка датира от началото на 20 -ти век и е  в обичаен катарски архитектурен жанр.

 пазар, Доха Катар

Пустинята

Пясъчната пустиня в Катар предлага невероятни изгреви и ясно нощно небе, които са идеални за наблюдаване на звезди. Тя е идеална за сафари с джип и даже дъска за сърф.

 пустиня Катар

Хор Ал Адаид

На 60 км югоизточно от Доха, на границата със Саудитска Арабия се намира впечатляващото „ Вътрешно море “ или Хор Ал Адаид, където морето, дружно с околният огромен приливен залив, се разлива в пустинята. Това място поддържа разнообразна флора и фауна, а там се следят спиращи дъха изгреви и залези.Районът е разгласен за естествен резерват през 2007 година

 Хор Ал Адаид, Катар

 

Подобно на ислямското изкуство с геометрични шарки, което може да се открие в цялата страна, Катар е комплициран, само че хубав.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР